تاثیر منبع کنترل و خودکارآمدی حسابرس بر گزارش تخلفات با توجه به نقش میانجی رضایت شغلی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه دانش حسابداری مالی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JFAK-9-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 462
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هاشم وارسته

دانشجوی دکتری رشته حسابداری، گروه حسابداری، دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران

آزیتا جهانشاد

دانشیار گروه حسابداری، دانشکده اقتصاد و حسابداری، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

بهمن بنی مهد

دانشیار گروه حسابداری، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

هدف: رفتار و نگرش افراد تابع ویژگی های شخصیتی آنها می باشد. خودکارآمدی و منبع کنترل به عنوان متغیرهای مهم و تاثیر گذار بر رفتار فرد می باشند. حسابرسان در مواجه با گزارش تخلفات صورت گرفته در محیط کار رفتار متفاوتی از خود نشان می دهند. به نظر می رسد ویژگی های شخصیتی متفاوت آنان عامل رفتار متفاوت آنان در مواجه با گزارش تخلفات صورت گرفته باشد. از این رو هدف این پژوهش تاثیر منبع کنترل و خودکارآمدی بر گزارش تخلفات با نقش میانجی رضایت شغلی می باشد. روش: پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی خصوصی در سال ۱۳۹۸ جامعه آماری پژوهش بوده و نمونه آن شامل ۱۶۵ نفر از این حسابرسان می باشند که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از روش معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد ویژگی های شخصیتی آزمون شده (خودکارآمدی و منبع کنترل بیرونی) تاثیر مثبت و معناداری بر گزارش تخلفات حسابرسان دارد. همچنین اثر غیر مستقیم متغیرهای یادشده به واسطه رضایت شغلی (متغیر میانجی) تشدید شده است که میزان این تاثیر معنادار می باشد. نتیجه گیری: حسابرسان با سطح خودکارآمدی و منبع کنترل بالا تمایل بیشتری به گزارش تخلفات صورت گرفته دارند. رضایت شغلی بیشتر حسابرسان میزان تمایل آنها به گزارش تخلفات را افزایش می دهد. دانش افزایی: نتایج پژوهش دیدگاه جدیدی در رابطه با نحوه بهبود جایگاه گزارش گری تخلفات در موسسات حسابرسی خصوصی ارئه می نماید.

کلیدواژه ها

خودکارآمدی, گزارش تخلفات, منبع کنترل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.