ارزیابی اگرواکولوژیک تاثیر روش مدیریت بقایای گیاهی کنجد و تلفیق کودهای شیمیایی و زیستی بر عملکرد دانه گندم

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 107

فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JOPP-29-2_004

تاریخ نمایه سازی: 24 مهر 1401

چکیده مقاله:

سابقه و هدف: در سال های اخیر، به جنبه های کیفی خاک و افزایش تولید گیاهان زراعی با استفاده از بقایای گیاهی، کودهای سبز و کود های آلی دیگر، به عنوان منابع تامین کننده ماده آلی خاک و عناصر غذایی گیاهان توجه بسیاری شده است. بقایای گیاهی می توانند با جایگزینی مناسب یا فراهم کردن عناصر غذایی در خاک، سبب بهبود ویژگی های کیفیتی خاک و همچنین بهبود قدرت شخم پذیری خاک شوند. بنابراین، هدف از این پژوهش بررسی تاثیر روش مدیریت بقایای گیاه کنجد و تلفیق کودهای شیمیایی و زیستی بر عملکرد گندم است.مواد و روش ها: این پژوهش در سال زراعی ۹۸-۱۳۹۷ در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. کرت های اصلی شامل سه روش مدیریت بقایا به صورت حذف کامل، برگرداندن و آتش زدن بقایا بود. کرت های فرعی شامل چهار روش مدیریت کود بود که عبارتند از: ۱- (کاملا شیمیایی): کودهای شیمیایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم؛ ۲- (تلفیقی ۱): کود ورمی کمپوست+سولفات پتاسیم (قبل از کاشت)، کود سوپر نیتروپلاس+کود بارور ۲ (به صورت بذرمال) در زمان کاشت، کود آلی هیومیکسین (محلول پاشی) و یک سوم کود نیتروژن به صورت سرک؛ ۳- (تلفیقی ۲): کود کمپوست+سولفات پتاسیم (قبل از کاشت)، کود سوپر نیتروپلاس + کود بارور ۲ (به صورت بذرمال) در زمان کاشت و یک سوم کود نیتروژن به صورت سرک؛ ۴- (تلفیقی ۳): کود دامی+سولفات پتاسیم (قبل از کاشت)، کود سوپر نیتروپلاس به صورت بذرمال، کود آلی هیومیکسین (محلول پاشی) و یک سوم کود نیتروژن به صورت سرک استفاده شدند.یافته ها: تفاوت بین سطوح مدیریت بقایای گیاهی، مدیریت کود و اثر متقابل آنها از نظر اجزای عملکرد، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی، شاخص برداشت، نیتروژن و پروتئین دانه، میزان انتقال مجدد، کارایی انتقال مجدد، سهم انتقال مجدد، میزان فتوسنتز جاری، کارایی فتوسنتز جاری، سهم فتوسنتز جاری، سرعت تشکیل عملکرد دانه و زیستی از نظر آماری در سطح احتمال ۱% معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه در تیمار حذف بقایا و کود شیمیایی (۴۵/۴ تن در هکتار) و حذف بقایا و کود تلفیقی (۱) (۲۹/۴ تن در هکتار) بود و کمترین آن در تیمار برگرداندن بقایا و کود تلفیقی (۲) (۳۳/۲ تن در هکتار) بدست آمد. بیشترین سرعت تشکیل عملکرد دانه در تیمار حذف بقایا و کودی شیمیایی (۷۲/۲۴ کیلوگرم در هکتار در روز) و حذف بقایا و کود تلفیقی (۱) (۸۶/۲۳ کیلوگرم در هکتار در روز) مشاهده شد. کمترین سرعت تشکیل عملکرد دانه در تیمار برگرداندن بقایا و کود تلفیقی (۲) (۸۵/۱۲ کیلوگرم در هکتار در روز) حاصل شد. بیشترین میزان، کارایی و سهم فتوسنتز جاری در حذف بقایا و مصرف کود تلفیقی (۱) بدست آمد و کمترین آن در سوزاندن بقایا و مصرف کود تلفیقی (۳) حاصل شد. نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که تیمارهای مبتنی بر کشاورزی فشرده (حذف بقایای گیاهی و مدیریت کاملا شیمیایی) بیشترین عملکرد دانه را تولید کرده اند. درحالی که تیمارهای مبتنی بر کشاورزی پایدار (برگرداندن بقایای گیاهی همراه با کودهای آلی و زیستی) با دارابودن بیشترین درصد پروتئین دانه، درحقیقت بیشترین کیفیت محصول را تولید کرده اند. از طرفی، اگرچه در استان خوزستان کمبود آب و تنش خشکی در بیشتر فصول زراعی وجود دارد، ولی با توجه به نتایج بدست آمده می توان با مخلوط کردن بقایای گیاهی، کودهای شیمیایی و کودهای تلفیقی، باعث افزایش رشد گیاه، تولید محصول با کیفیت و ذخیره رطوبت و در نهایت پایداری سیستم گردد.

نویسندگان

زهرا پورحسینی

دانشجوی کارشناسی ارشد اگرواکولوژی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

امیر آینه بند

نویسنده مسئول، استاد گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.

علی منصفی

استادیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ۱.Peng, S., Buresh, R.J., Huang, J., Yang, J., Zou, Y., ...
  • ۲.Shahpari, Z., Fateh, E. and Aynehband, A. ۲۰۱۶. Investigation of ...
  • (In Persian)۴.Farhodi, R., Chachi, M.R., Hosseini, M.N. and Savaghebi, Gh.R. ...
  • ۲۴: ۱. ۱-۱۶. (In Persian)۶.Sadeghi, H. and Kazemeini, A.R. ۲۰۰۷. ...
  • ۸.Mohtadi Far, F., Aynehband, A. and Fazel, A.M. ۲۰۱۴. Investigation ...
  • ۹.Seyedi, M., Mojaddam, M., Nejad, B.T. and Derogar, N. ۲۰۱۸. ...
  • ۱۲.Ghafori, A.A., Moghadam, P.R., Mahallati, M.N. and Khoramdel, S. ۲۰۱۶. ...
  • ۱۳.Izan, T., Javanmard, A., Shekari, F., Sabaghi, N. and Abbasi, ...
  • ۱۵.Dhar, D., Datta, A., Niladri Paul, N. B., Badole, S. ...
  • ۱۶.Hýsková, P., Hýsek, S. and Jarský, V. ۲۰۲۰. The utilization ...
  • ۱۷.Naiyar, Md.A., Parwaiz, Md.A., Ahmad, E. and Sah, A. ۲۰۱۶. ...
  • ۱۸.Dhaliwal, S.S. ۲۰۲۰. Rice residue incorporation and nitrogen application: effects ...
  • نمایش کامل مراجع