زنجیره تامین چرخه ای در پالایشگاه های گاز طبیعی؛ ارزیابی اقتصادی-زیست محیطی بازیافت گاز دی اکسیدگوگرد در شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژا د

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی فرایندهای گاز و پتروشیمی
  • کد COI اختصاصی: GPPCONF03_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 258
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان عباسی خوشکار

استادیار دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی، دانشگاه شیراز، ایران

محمدحسن فیروزبخت

استاد تمام دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز، دانشگاه شیراز، ایران

کاظم عسکری فر

دانشیار انشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز، دانشگاه شیراز، ایران

فریدون اسماعیل زاده

شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد، سرخس، ایران

محمد فارسی

شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد، سرخس، ایران- شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد، سرخس، ایران.

چکیده

یکی از ضایعات مهم در پالایشگاه های گاز طبیعی، گازهای خروجی زباله سوزها است که حاوی مقدار قابل توجهی دی اکسید گوگرد با دمای بالا می باشد. به همین منظور طرح های بازیافت این گازها می تواند با تبدیل آن به محصولات ارزش افزوده، هم راندمان اقتصادی پالایشگاه را افزایش دهد و هم منافع زیست محیطی قابل توجهی داشته باشد. یکی از استراتژی های زنجیره تامین چرخهای در این پالایشگاهها، طراحی و احداث پلنت تولید اسیدسولفوریک در مجاورت واحدهای زبالهسوز است. بر همین اساس این مطالعه با هدف بررسی آثار اقتصادی و زیست محیطی پلنت بازیافت گازهای خروجی از زباله سوز شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد و تولید اسیدسولفوریک تجاری انجام شده است. یافته های مطالعه نشان میدهد که این طرح از نظر اقتصادی با توجه به شرایط بازار ایران در یک دوره ده ساله برگشت سرمایه دارد. در حالیکه با در نظر گرفتن منافع زیست محیطی این طرح، شاخص های ارزیابی به شدت بهبود یافته به طوریکه دوره برگشت سرمایه به کمتر از یک سال تغییر می یابد. در نتیجه میتوان سیاست بازیافت گازهای خروجی از پالایشگاه های گاز و تبدیل آن به محصولات با ارزش افزوده مانند اسیدسولفوریک را در دستور کار قرار داد. ضمن اینکه منافع زیست محیطی این طرح ها می تواند مبنایی برای حمایت های دولتی و بین المللی از راه اندازی این طرح باشد تا ضمن ایجاد اشتغال و توسعه اقتصاد محلی، منافع اقلیمی قابل توجهی برای جامعه ملی و بین المللی داشته باشد.

کلیدواژه ها

اقتصاد چرخه ای، بازیافت، محیط زیست، تحلیل هزینه-منفعت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.