بررسی اثر فشار و پیشگرمی بر کیفیت عایقی سیمپیچی استاتور در فرآیند عایقکاری به روشآغشته سازی تحت فشار و خلاء

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: نوزدهمین کنفرانس مهندسی برق ایران
  • کد COI اختصاصی: ICEE19_160
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 847
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود اسماعیل مقدم

گروه صنعتی فنژنراتور

عباس شیری

دانشگاه علم و صنعت ایران

چکیده

از عمدهترین عوامل خرابی ماشینهای الکتریکی دوار میتوان به مشکلات عایقیآنها اشاره نمود. بخش عمدهای از مشکلات عایقی ماشینهای الکتریکی دوار مربوط به سیمپیچی استاتورآنها می باشد. نتایج بررسیها نشان میدهد که عدم اجرای دقیق و مناسب فرآیندهای عایقکاری، یکی از دلایل مهم در بروز مشکلات عایقی میباشد. این موارد به دلایل گوناگون باعث کاهش ظرفیت خازنی سیمپیچی استاتور و نهایتاً کاهشعمر عایقی ماشینهای الکتریکی میگردد. یکی از روشهای پرکاربرد عایقکاری، روشآغشتهسازی تحت فشار و خلاء میباشد. در این مقاله تأثیر شاخصهای مهمی چون فشار و دما در این نوع فرآیند عایقکاری بر روی ظرفیت خازنی مورد بررسی قرار میگیرد. به طور کلی، مناسبترین روشبرای مطالعه و ارزیابی مواد و سیستمهای عایقی به دلیل رفتار و ساختار پلیمریآنها، انجامآزمایشهای مختلف و بررسی نتایج حاصل به صورت مقایسهای میباشد. در این مقاله به منظور بررسی دقیق اثر دما و فشار در روش عایقکاری مورد نظر، شینههای یک موتور الکتریکی توسط المان محدود شبیهسازی میشود. جهت تأیید نتایج شبیهسازی، آزمایشهایی بر روی شینههای موتور الکتریکی مذکور انجام شده است. نتایج نشان میدهد تغییر در شاخصهای مورد نظر باعث کاهش ظرفیت خازنی و نهایتاً منجر به ضعف عایقی سیمپیچی استاتور و شکست عایقیآن میگردد

کلیدواژه ها

ماشینهای الکتریکی دوار؛ عایق الکتریکی؛ سیستم عایقکاریVPI ظرفیت خازنی؛ المان محدود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.