اثربخشی آموزش راهبردهای فراشناختی شناختی و یادگیری مشارکتی بر درماندگی آموخته شده و مهارت حل مساله دانش آموزان پایه یازدهم مشگین شهر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 5، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_JOU-5-12_169
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 162
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افراسیاب پورحسین

دانشجوی روانشناسی تربیتی، گروه روانشناسی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران

غلامحسین انتصار فومنی

عضو هیات علمی، گروه روانشناسی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران

مسعود حجازی

عضو هیات علمی، گروه روانشناسی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران

محمد نریمانی

استاد ممتاز گروه روان شناسی، دانشگاه محقق اردبیل، اردبیل، ایران

چکیده

مقدمه: هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای فراشناختی و یادگیری مشارکتی برکاهش درماندگی آموخته شده و افزایش مهارت حل مساله دانش آموزان پایه یازدهم مشگین شهر است.روش ها: روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان پسر پایه ی دوم دوره ی متوسطه ی دوم شهر مشگین شهر در سال تحصیلی ۹۵-۹۶ تشکیل می دادند. از میان آنها ۸۰ نفر از دانش آموزان پسری که نمرات درماندگی آموخته شده و مهارت های حل مساله آنها در درس فیزیک پایین بود انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه یک گروه کنترل و دو گروه آزمایش جایگزین شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش، تحت آموزش راهبردهای فراشناختی و آموزش یادگیری مشارکتی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه درماندگی آموخته شده کوینلس و نلسون و حل مساله کسیدی و لانگ استفاده شد. داده ها با روش آماری کواریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.یافته ها: یافته ها نشان داد که فرضیه ی پژوهش مبنی بر اثر بخشی آموزش راهبردهای فراشناختی و یادگیری مشارکتی برکاهش درماندگی آموخته شده و افزایش مهارت حل مساله مورد تایید قرار گرفته است. بدین صورت که میانگین نمره های پس آزمون دانش آموزان گروه-های آزمایش نسبت به دانش آموزان گروه کنترل به طور معناداری در آزمون های مربوط به کاهش درماندگی آموخته شده و افزایش مهارت حل مساله بیشتر بود.نتیجه گیری: یافته های به دست آمده بر اثربخشی آموزش راهبردهای فرا شناختی و یادگیری مشارکتی در کاهش درماندگی آموخته شده و افرایش مهارت حل مساله دانش آموزان تاکید می کند.

کلیدواژه ها

راهبردهای فراشناختی, یادگیری مشارکتی, درماندگی آموخته شده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.