کشف روابط بین ابعاد منزلت اجتماعی و ابعاد ساختاری، شناختی و ارتباطی سرمایه اجتماعی (مطالعه موردی: کتابداران کتابخانه های عمومی استان خوزستان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی، دوره: 28، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PUBLIJ-28-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پروین نجف پور مقدم

Department of of Knowledge and Information Science, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran

زینب محمدی

Department of of Knowledge and Information Science, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran

چکیده

هدف: پژوهش حاضر با هدف سنجش روابط چندگانه بین ابعاد منزلت اجتماعی کتابداران و ابعاد ساختاری، شناختی، ارتباطی سرمایه اجتماعی در کتابخانه های عمومی خوزستان انجام شده است. روش شناسی: پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی و از نظر روش کمی و به روش توصیفی -همبستگی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کتابداران کتابخانه ­های عمومی استان خوزستان به تعداد ۳۹۰ که با استفاده از فرمول کوکران تعداد ۱۹۴ نفر انتخاب شد. برای گردآوری داده­ ها در این پژوهش از پرسشنامه منزلت اجتماعی (نجف پورمقدم و محمدی، ۱۴۰۰) و پرسشنامه سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال  (۱۹۹۸) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ­ها از آزمون­ های توصیفی و آزمون­ های استنباطی با بهره گیری از نرم افزار SPSS نسخه ۲۶ استفاده شده است. یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد بین ابعاد پنج گانه منزلت اجتماعی و ابعاد سه گانه سرمایه اجتماعی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، بین دیدگاه کتابداران در خصوص منزلت اجتماعی و ابعاد آن در تعامل مدرک تحصیلی و سابقه تفاوت معناداری وجود دارد. بررسی زیر مولفه­ ها نیز نشان می­دهد در بعد ساختاری تفاوت معناداری وجود دارد و کتابداران با مدارک تحصیلی مختلف دیدگاه متفاوتی نسبت به بعد ساختار دارند. اصالت / ارزش: این پژوهش از این نظر که جایگاه اجتماعی و سرمایه اجتماعی کتابداران را از منظر فرهنگ بومی خوزستان مورد توجه و مطالعه قرار داده است و از این نظر که متغیرهای جمعیت شناختی را در رابطه بین منزلت اجتماعی و سرمایه اجتماعی کتابداران مورد بررسی قرار داده است دارای نوآوری است.

کلیدواژه ها

Social status, Social capital, Librarians, Khuzestan public libraries., منزلت اجتماعی, سرمایه اجتماعی, کتابداران, کتابخانه های عمومی خوزستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.