آسیب شناسی تامین مالی صادرات غیرنفتی کشور با استفاده از رویکرد سه شاخکی (SBC)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی، دوره: 12، شماره: 46
  • کد COI اختصاصی: JR_SMSN-12-46_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 244
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

باقر ادبی

استادیار دانشگاه گنبد کاووس

علیرضا گرشاسبی

عضو هیات علمی موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی

چکیده

در این مطالعه آسیب شناسی تامین مالی صادرات غیرنفتی کشور با استفاده از رویکرد SBC و از طریق روش های تحلیلی-توصیفی و پیمایشی مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج حاصل از توزیع پرسش نامه میان ۴۵ صادرکننده منتخب نشان می دهد که بنگاه های صادراتی عموما به سبب سه دسته عوامل محیطی (همچون نوسانات متغیرهای کلان اقتصادی به ویژه نرخ ارز، عدم گسترش روابط مالی و بانکی بین المللی، محدودیت وثیقه ای)؛ عوامل رفتاری یا عملکردی (ناشی از حجم پایین تسهیلات بانکی، اعتبارات بیمه ای و ضمانتی، بالا بودن نرخ سود تسهیلات بانکی و کارمزد بیمه نامه ها و ضمانت نامه ها و...) و عوامل ساختاری (عدم هماهنگی میان بانک توسعه صادرات، صندوق ضمانت صادرات، صندوق توسعه ملی ) با محدودیت مالی مواجه هستند. در ادامه درجه اهمیت چالش های احصا شده بر اساس آزمون ناپارامتریک رتبه بندی شده است که مهlترین آنها به ترتیب شامل بی ثباتی متغیرهای کلان اقتصادی (نرخ ارز و تورم)؛ ضعف روابط کارگزاری میان بانک های ایرانی و سایر کشورها؛ عدم بهره مندی از اعتبارات صادراتی فروشنده؛ مکفی نبودن تسهیلات سرمایه در گردش به واحدهای صادراتی؛ فقدان زیرساخت پیمان های پولی دوجانبه با کشورهای هدف صادراتی؛ بوده است. از مهمترین راهکارهای سیاستی می توان به مدیریت نوسانات بازار ارز، گسترش روابط بانکی و مالی کشور با نهادهای مالی خارجی، تدوین برنامه اجرایی کاهش ریسک کشوری، گسترش منابع مالی صادراتی، کاهش هزینه های مالی صادرات، تدوین استراتژی توسعه صادراتی، حمایت از تامین مالی صادرات صنایع کوچک و متوسط و دانش بنیان، بهره گیری از ظرفیت اعتبار خریدار در توسعه بازارهای صادراتی و گسترش دامنه ارائه خدمات نهادهای عمومی اعتبار صادراتی کشور به صادرات مجدد اشاره کرد.

کلیدواژه ها

تامین مالی صادرات, رویکرد سه شاخکی, نهادهای اعتبار صادرات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.