ژنوتایپینگ سویه های کلینیکی سودوموناس ائروژینوزا با استفاده از تکنیک REP-PCR و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آنها در بیمارستان شهید محمدی بندرعباس

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره: 10، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_MUQ-10-7_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فروغ فریدی

Hormozgan University of Medical Sciences

صدیقه جوادپور

Hormozgan University of Medical Sciences

محمد کارگر

Jahrom Branch, Islamic Azad University

چکیده

زمینه و هدف: سودوموناس آئروژینوزا از پاتوژن های مهم با مقاومت چند دارویی و عامل عفونت های فرصت طلب بیمارستانی است. از روش های مختلفی، به منظور بررسی تنوع ژنتیکی سودوموناس آئروژینوزا استفاده می شود. تایپینگ با تکنیک REP-PCR به عنوان یک روش کم هزینه، سریع با قدرت تمایز بالا معرفی شده است. هدف از این مطالعه تعیین پراکندگی، مقاومت آنتی بیوتیکی و ارتباط ژنوتیپی در ایزوله های بالینی سودوموناس آئروژینوزا می باشد. روش بررسی: این مطالعه به صورت توصیفی - مقطعی بر روی ۶۷ سویه کلینیکی            سودوموناس آئروژینوزا در بیمارستان شهید محمدی بندرعباس بین سالهای ۱۳۹۲-۱۳۹۱ انجام شد. شناسایی سویه ها براساس تست های بیوشیمیایی معمول و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی به روش Kirby-Bauer صورت گرفت. شباهت ژنتیکی با تکنیک REP-PCR مورد بررسی قرار گرفت. ارتباط تایپینگ مولکولی و الگوهای حساسیت ضدمیکروبی براساس آزمون پیرسون کای مربع تعیین شد. سطح معنی داری، ۰۵/۰p≤ در نظر گرفته شد. یافته ها: نتایج REP-PCR، هفت دسته ژنتیکی با شباهت ۷۶% را نشان داد. شایع ترین تیپ ها با فراوانی ۱۶ (۸/۲۳%)، مربوط به کلاسترهای A و C گزارش شد. بیشترین تنوع و پراکندگی REP تایپ ها نیز متعلق به سویه های ICU بود. اکثر سویه ها از نمونه خلط (۸/۲۹%)، جداسازی شدند و بیشتر سویه ها به کوتریموکسازول (۶/۸۰%)، مقاوم بودند. سیپروفلوکساسین با حساسیت ۱/۸۵%، موثرترین آنتی بیوتیک بود. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد سودوموناس آئروژینوزا متعلق بهREP تیپ A و C، سویه های غالب در بیمارستان مورد بررسی بوده اند. لذا از آنجا که مقاومت دارویی در عفونت های بیمارستانی، مشکل جدی درمان است؛ اجرای دستورالعمل های کنترل عفونت، به منظور مهار و کاهش عفونت های سودوموناس آئروژینوزا، لازم و ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

Pseudomonas aeruginosa, Distribution, Microbial sensitivity Tests, Repetitive sequence, Nucleic acid, سودوموناس آئروژینوزا, پراکندگی, آزمایش مقاومت آنتی بیوتیکی, توالی تکراری, اسید نوکلئیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.