بررسی همبستگی بین جایگاه مهار ایمنی و حوادث شغلی در صنایع تولیدی متوسط منتخب استان قم، سال ۱۳۹۴

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره: 10، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_MUQ-10-9_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد خندان

Qom university of mrdical sciences

معصومه شمسی

Qom university of mrdical sciences

محدثه حاجی علی گل

Qom university of mrdical sciences

علیرضا کوهپایی

Qom university of mrdical sciences

مژگان شهبازی

Qom university of mrdical sciences

چکیده

زمینه و هدف: امروزه حوادث ناشی از کار، هزینه های مستقیم و غیرمستقیم زیادی را به جوامع تحمیل می کند. به منظور پیشگیری از وقوع این حوادث، لازم است در کنار عوامل محیطی، به عوامل فردی همچون جایگاه مهار ایمنی نیز پرداخته شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی همبستگی میان جایگاه مهار ایمنی و حوادث شغلی در دو شرکت تولیدی در سال ۱۳۹۴ انجام شد. روش بررسی: این مطالعه توصیفی - تحلیلی در سال ۱۳۹۴ بر روی ۱۶۳ کارگر که به صورت تمام شماری شرکت کرده بودند انجام گرفت. ابزارهای مورد استفاده جهت جمع آوری داده ها، پرسشنامه معتبر جایگاه مهار ایمنی و دموگرافیک بود و حوادث به طور خوداظهاری بیان شدند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی، تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون پواسون تحلیل شدند. یافته ها: از میان کل کارگران، ۸/۵۲% زن و مابقی مرد بودند. متوسط سن کارگران، ۶/۶±۸/۲۹ سال محاسبه شد. در مجموع، ۳۷ نفر (۸/۲۲%) از کارگران دچار حادثه شغلی شده بودند. امتیاز مهار ایمنی، برابر با ۷/۶±۱/۳۹ به دست آمد. از متغیرهای دموگرافیک، بین سابقه شغلی افراد (۰۶/۰p=) با تعداد حوادث شغلی، ارتباطی وجود نداشت، ولی بین کنترل بیرونی (یکی از زیرمقیاس های جایگاه مهار ایمنی) با حوادث شغلی، ارتباط معنی داری دیده شد (۰۵/۰p< ). نتیجه گیری: براساس یافته های تحقیق، افرادی که رویداد های مثبت یا منفی را پیامد رفتار خود نمی دانند؛ بلکه آن را به شانس، سرنوشت و عوامل محیطی مهارنشدنی نسبت می دهند، در مقایسه با افراد دیگر بیشتر دچار حادثه می شوند. از این رو، توجه به فاکتورهای روان شناسی و شناختی افراد در محیط های کار می بایست در اولویت توجه مدیران و تصمیم گیران صنعت قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Occupational Health, Internal-External control, Accidents, Occupational, psychology, Health., بهداشت حرفه ای, کنترل داخلی- خارجی, حادثه شغلی, روانشناسی, سلامت.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.