شناسایی طرح واره های ناسازگار اولیه براساس پرسشنامه یانگ در دختران دبیرستانی شهر قم

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره: 10، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_MUQ-10-9_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 177
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر همتا

Tarbiat Modares University

انوشیروان کاظم نژاد

Tarbiat Modares University

محمد غلامی فشارکی

Tarbiat Modares University

نازنین فکری

Kurdistan University of medical sciences

معصومه ابوالفتحی

Imam Khomeini relief foundation Consultation center

چکیده

چکیده: زمینه و هدف : طرحواره یک الگوی شناختی و هیجانی است که می توانند رفتارهای فردی را به سمت خاصی سوق دهند. این مطالعه با هدف بررسی مشکلات روانی ویژگی های شخصیتی دختران دانش آموز شهر قم، انجام گرفته است. روش بررسی: این مطالعه ی مقطعی در دبیرستان های شهر قم و روی ۱۵۱ دانش آموز دختر در سه رشته علوم ریاضی، علوم انسانی و علوم تجربی در دو مرحله نمونه گیری، ابتدا نمونه گیری خوشه ای و سپس نمونه گیری طبقه بندی شده با تخصیص متناسب در هرخوشه انجام شد. شرکت کنندگان به پرسشنامه ۷۵ سوالی "طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ" پاسخ دادند. داده ها با نرم افزارR و استفاده از آزمون کروسکال والیس، ضریب همبستگی اسپیرمن، و همچنین آماره لاندا تحلیل شدند. یافته ها:میانگین سنی دانش آموزان برابر با ۵/۱± ۱۵ سال بود. طرحوارهای معیارهای سرسختانه(در بعد گوش به زنگی بیش از حد و بازداری)، شکست و وابستگی (در بعد عملکرد مختل)، و نقص/ شرم (در بعد طرد و بریدگی) به ترتیب بیشترین میانگین را داشتند. همچنین میانگین نمره هیچ یک از سازه ها برحسب سه گروه تحصیلی با هم تفاوت معنی داری نداشتند. اما همبستگی بین سازه ها در گروه های تحصیلی از نظر آماری معنادار بود P-value< ۰.۰۵. نتیجه گیری: در این مطالعه از بین ۴ طرح واره ای که بیشترین میانگین را داشتند، دو طرحواره متعلق به حوزه عملکرد مختل بود.  با توجه به اینکه این طرحواره با رفتار والدین در دوران کودکی شکل می گیرد یکی از راهکارها می تواند آموزش والدین در جهت پرورش اعتماد به نفس فرزندان و عدم مراقبت بیش از حد از آنان باشد.

کلیدواژه ها

Young schema, Students, Inhibition, Shame, Qom, Iran., طرح واره یانگ, دانش آموزان, بازداری, شرم, قم, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.