تاثیر آموزش در توانمندسازی دختران جهت پیشگیری از پوکی استخوان: کارآزمایی بالینی تصادفی شده

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MUQ-12-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 174
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر شریفی

Tehran University of Medical Sciences

فرشته مجلسی

Tehran University of Medical Sciences

علی منتظری

Iranian Institutes for Health Sciences Research

داوود شجاعی زاده

Tehran University of Medical Sciences

رویا صادقی

Tehran University of Medical Sciences

چکیده

زمینه و هدف: پوکی استخوان، یکی از بلایای قرن اخیر است. با توجه به ابتلای بیشتر زنان در تمام گروه های سنی، پیشگیری از پوکی در زنان ضروری است. از راهکارهای جلوگیری از افزایش پوکی استخوان، توانمندسازی افراد است. در این پژوهش نقش آموزش براساس مدل توانمندسازی فردی در پیشگیری از پوکی استخوان در دختران دانشجو بررسی گردید. روش بررسی: در این کارآزمایی شاهددار، جامعه هدف را (قبل و بعد)، دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد تشکیل می دادند. نوع نمونه گیری، تصادفی طبقه ای دومرحله ای بود و حجم نمونه، در گروه مداخله و شاهد (هرکدام ۷۵ نفر) تعیین شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه محقق ساخته توانمندسازی فردی برای پیشگیری از پوکی استخوان )قبل از مداخله و سه ماه پس از مداخله آموزشی( جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل آماری با آزمون های تی مستقل، تی زوجی و کای اسکوئر انجام گرفت. یافته ها: در این مطالعه، نمرات در سازه های دانش (۰۰۱/۰p< )، نگرش (۰۰۱/۰p< )، خودکارآمدی (۰۰۵/۰p=) و مهارت های زندگی (۰۱۵/۰p=) در گروه مداخله قبل و بعد از مداخله آموزشی، افزایش معنی داری داشت، اما در گروه شاهد، افزایش معنی داری در سازه های دانش (۲۵/۰p=)، نگرش (۴۹/۰p=)، خودکارآمدی (۱۸/۰p=) و مهارت های زندگی(۶۹/۰p=) قبل و بعد از مداخله آموزشی مشاهده نشد. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد تاثیر مداخله آموزشی براساس مدل خودتوانمندسازی، می تواند در بهبود توانمندی های دختران دانشجو جهت پیشگیری از پوکی استخوان موثر باشد.

کلیدواژه ها

Osteoporosis, Primary prevention, Empowerment, Self efficacy, A Randomized Clinical trial, پوکی استخوان, پیشگیری اولیه, توانمندسازی, خودکارآمدی, کارآزمایی بالینی تصادفی شده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.