بررسی تاثیر تغییرات میدان تنش بر سیستم شکستگیهای زغال سنگ

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس مهندسی معدن ایران
  • کد COI اختصاصی: IMEC10_108
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 564
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد سلیمی

کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک سنگ، دانشگاه صنعتی اصفهان

علیرضا باغبانان

عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

طی دهه های اخیر ا ستخراج زغال سنگ با روش جبهه کار طولانی بسیار مر سوم بوده ا ست. قبل از ا ستخراج، محیط از نظر توزیع تنشها در تعادل کامل به سر میبرد. سیالات محیط نظیر گاز و آب زیرزمینی در لایه های ناتراوای ر سی در حالت تعادل، محصور شده اند. آ شفتگی نا شی از معدنکاری جبهه کار طولانی باعث ایجاد فضای خالی و بر هم خوردن میدان تنشهای برجای زمین میشود. در ادامه از توده سنگ نواحی تخریبی و شکستگیها، آب زدایی صورت میگیرد و به دنبال آن، تصاعد گاز از لایه های زغالی حین افت فشار منفذی رخ میدهد. رهاسازی تنش و شکستگیهای مرتبط با استخراج، مسیرهای جدیدی برای جریان متان به حفریات استخراج شده را فراهم میکند. هدف از این مطالعه، بررسی اثر تغییرات میدان تنش بر سیستم شکستگیهای ذاتی زغال در پهنه جبهه کار طولانی W۰ معدن زغالسنگ پروده طبس میباشد. نتایج مدلسازی عددیسینه کار پهنه نشان میدهد که درصدی از گاز واجذبی شده در راستای افزایش عمق و افزایش ف شار منفذی نظیر گاز لایه و نیز در راستای سینه کار استخراجی پهنه، جهت رسیدن به سطح با فشار کمتر به سمت دهانه راهروی فرعی سرازیر میشود که یک زون غنی شدگی گاز محسوب میشود. مطابق با جهت تنشهای اصلی و چگونگی اثر آنها بر عملکرد گ سلها، زون غنی شدگی دیگری در موقعیت برخورد گسل F۱۷_۶ با راهروی سینه کار پهنه ملاحظه می شود. همچنین الگوی U شکل شبکه تهویه، موجب زهکشی گاز از راهروی اصلی بهسمت ناحیه تخریب می شود که در موقعیت همگرایی جریان هوا پشت سپرها سبب ایجاد زون غنی شدگی دیگری از گاز خواهد شد.

کلیدواژه ها

زغالسنگ طبس، گاز خیزی، شبکه شکستگی زغال، میدان تنش، مدلسازی عددی، پهنه جبهه کار طولانی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.