کلاس بندی انواع روغن زیتون با استفاده از طیف سنجی مرئی/فروسرخ نزدیک

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهاردهمین کنگره ملی مهندسی مکانیک بیوسیستم و مکانیزاسیون ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAMEM14_113
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 162
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرین اسدیان

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیتمدرس، تهران، ایران

احمد بناکار

عضو هیئت علمی، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

بهاره جمشیدی

عضو هیئت علمی، موسسه تحقیقات فنی مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرج، ایران

چکیده

زیتون یک میوه مدیتران های است که عمدتا به دلیل روغن آن کشت می شود. در سال های اخیر تحقیقات انجامگرفته در زمینه فواید تغذیه ای این روغن باعث افزایش تمایل مردم نسبت به مصرف و در نتیجه رشد تولید اینمحصول در ایران و جهان شده است. شناسایی انواع مختلف روغن زیتون با توجه به طیف گسترده ی ویژگی هایشانحائز اهمیت می باشد . روغن زیتون فرابکر و بکر به دلیل قیمت و ارزش بالای تغذی های، با روغن های معمولی و کمارزش تر نظیر روغن زیتون تصفیه شده و روغن تفاله زیتون جایگزین و به بازار عرضه می شود. تشخیص تقلب باروش های مرسوم از جمله کروماتوگرافی گازی مشکل، زمانبر و پرهزینه است به همین دلیل کاربرد فناوری هایغیرمخرب دارای اهمیت است. در این پژوهش با استفاده از فناوری طیف سنجی فروسرخ نزدیک، انواع روغن های زیتون از هم تفکیک شدند. ازچهار نوع روغن زیتون فرابکر، بکر، روغن زیتون تصفیه شده و روغن تفالهزیتون (پومیس) برای نمونه گیری استفاده شد. هر تیمار در ده نمونه تهیه و آزمایش ها انجام گرفت . از تحلیل مولفهاصلی (PCA) برای کاهش ابعاد و پیچیدگی های طیفی و از روش ماشین بردار پشتیبان (svm) برا ی طبقه بندینمونه ها استفاده شد. دقت طبقه بندی نمونه ها با این روش ۱۰۰ % به دست آمد. بر اساس نتایج به دست آمده فناوریطیف سنجی NIRVis/ توانایی کلاس بندی انواع روغن زیتون را دارد. همچنین پیشنهاد می شود از فناوریطیف سنجی Vis/NIR برای تشخیص سریع و غیر مخرب تقلب روغن زیتون بهره گرفته شود.

کلیدواژه ها

ماشین بردار پشتیبان، تشخیص تقلب، روغن تفاله زیتون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.