مطالعه ی میزان تاثیرپذیری طراحان معاصر استان مازندران از نقوش سنتی و بومی این منطقه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مطالعات میان رشته علوم انسانی و اسلامی ایران
  • کد COI اختصاصی: MAEICN07_094
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 436
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه افراسیابی

مریم فدایی

چکیده

تمدن مازندران در ادوار تاریخی مختلف دارای سبکی از پوشاک بوده که حتی امروزه با وجود تاثیر پذیرفتن از سبکهای غربی و غیر بومی، همچنان خصلت متمایز خود را حفظ کرده است. این الگوی پوشش بر پایه فرهنگ، هنر، جهانبینی، زیستبوم، شیوه معیشت، اوضاع سیاسی و روابط این منطقه با مناطق و اقوام شکل گرفته و همواره متضمن درونمایه ای است که آن را به عنوان پوشش سنتی این منطقه هویت میبخشد. این پژوهش از نظر روش پژوهش و ماهیت و شیوه پرداختن به مسئله، پژوهشی توصیفی و از لحاظ ماهیت اجرا و نحوه ی جمع آوری اطلاعات نیز مبتنی بر آمار و پژوهشی پیمایشی است. با توجه به هدف اصلی این تحقیق که تحلیل و شناسایی میزان تاثیر نقشمایه ها و طرحهای بکار رفته در آثار سنتی مازندرانی بر شیوه ی طراحی هنرمندان طراح لباس است، پرسشنامه ای براساس الگوی آکر تهیه و در میان تعداد ۱۰۰ نفر از طراحان لباس در سطح استان مازندران، نظرسنجی صورت گرفت. در پژوهش حاضر، برای ارزیابی پایایی از ضریب آلفای کرونباخ، برای محاسبه ی آن از نرم افزار SPSS۱۹، جهت آزمون فرضیه های اصلی از روش معادلات ساختاریو به طور اخص تحلیل مسیر استفاده شده است. به منظور بررسی وضعیت متغیرهای مستقل تحقیق شامل متغیرهای؛ »دسته بندی نقوش«، »رنگ نقوش«، »فرم یا شکل نقوش«، »نماد بهکار رفته در نقوش« و »قابلیت امروزیشدن نقوش«، از آزمون فرض آماری میانگین یک جامعه یا به عبارتی از آزمون »تی- تست« یک نمونه ای استفاده میگردد که در واقع تفاوت بین میانگین نمونه مورد بررسی را با یک مقدار مفروض مورد آزمون قرار میدهد. به منظور رتبه بندی متغیرهای مستقل تحقیق، آزمون فریدمن مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین نتایج حاصل از آزمونها نشان دادند که اولویت اول پاسخگویان از بین پنج مولفه ی اثرگذار نقوش سنتی و بومی استان مازندران، به متغیر قابلیت امروزی شدن نقوش با ۰/۵۱۳و پایینترین عامل تاثیرگذار مربوط به متغیر رنگ نقوش با ۰/۲۰۴، بوده است.

کلیدواژه ها

نقشمایه، رنگ، فرم، نماد، قابلیت امروزی شدن، طراحی لباس، فرهنگ، مازندران.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.