تبیین چالش های مدیریتی طرح تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت شهر قم: یک مطالعه کیفی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MUQ-13-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس اسکندری

Department of Midwifery, School of Nursing & Midwifery, Qom University of Medical Sciences

مرضیه رئیسی

Department of Midwifery, School of Nursing & Midwifery, Qom University of Medical Sciences

محمد عباسی

گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی قم

چکیده

زمینه و هدف: ارزیابی، شناسایی و معرفی چالش های مدیریتی برنامه های در حال اجرا، می تواند سیاستگذاران و مجریان را در رفع این نواقص و دستیابی به اهداف طرح کمک کند. مطالعه حاضر با هدف تبیین چالش های مدیریتی و راه کارهای رفع آن در حوزه بهداشت طرح تحول نظام سلامت شهر قم انجام شد. روش بررسی: مشارکت کنندگان در این مطالعه کیفی را کارشناسان و مدیران اجرایی مرکز بهداشت شهر قم، ارائه دهندگان خدمات بهداشتی شاغل در پایگاه های سلامت وابسته به معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم و دریافت کنندگان خدمات بهداشتی مراجعه کننده به پایگاه های سلامت شهر قم تشکیل می دادند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها به کمک مصاحبه های فردی، با استفاده از پرسشنامه نیمه ساختاریافته، جمع آوری و با روش تحلیل محتوای کیفی و رویکرد استقرایی آنالیز شدند. یافته ها: داده های این مطالعه پس از تحلیل، در ۲۱ طبقه و ۷ درون مایه دسته بندی شدند. از دیدگاه مشارکت کنندگان، چالش های مدیریتی طرح تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت عبارت بودند از: هدر رفت منابع، نقدناپذیری سیستم، اجرای شتاب زده برنامه، کمیت مداری و گزارش محوری، نظارت غیرموثر، کاستی ها در اجرای برنامه و کاهش کیفیت خدمات بهداشتی. نتیجه گیری: براساس نتایج این مطالعه، طراحی راهکارهای موثر جهت مدیریت منابع، ایجاد سیستم گردآوری انتقادها، پیشنهاد ها و به کارگیری آن ها، قضاوت براساس کیفیت خدمات، اصلاح سیستم نظارتی موجود، رفع نقایص اجرایی و توجه به ارتقای کیفیت خدمات، ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

Health Care Reform, Qualitative research, Health services, Organization and administration, Qom, Iran, تحول نظام سلامت, مطالعه کیفی, خدمات بهداشتی, سازماندهی و مدیریت, قم, ایران.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.