شیوع گواتر و میزان ید ادرار در دانش آموزان۷-۱۰ ساله استان قم در سال ۱۳۸۰
- سال انتشار: 1386
- محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره: 1، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_MUQ-1-1_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 310
نویسندگان
وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی
وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی
وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی
وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی
وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
چکیده
زمینه و هدف: کمبود ید و اختلالات ناشی از آن، از سالها قبل مشکل عمده بهداشتی تغذیه ای در ایران به شمارمیآید. استان قم از مناطقی محسوب میشود که در مطالعات قبل از یدرسانی، دارای شیوع بالای گواتر آندمیک بوده است. در ایران برنامه کنترل و پیشگیری از بروز این اختلالات، از جمله تولید و توزیع نمک یددار از سال ۱۳۶۸ به مرحله اجرا درآمد. به منظور پایش برنامه کشوری مبارزه با کمبود ید در سال ۱۳۸۰ این بررسی در دانش آموزان ۷ تا ۱۰ ساله استان قم انجام شد. روش بررسی: طی بررسی توصیفی مقطعی به روش نمونه گیری تصادفی، ۱۲۰۰ دانش آموز ( به تعداد مساوی دختر و پسر) انتخاب شدند. شیوع گواتر از طریق معاینه بالینی انجام و طبق تقسیم بندی سازمان جهانی بهداشت درجه بندی شد. نمونه ادرار از یک دهم نمونه ها اخذ و اندازه گیری ید ادرار به روش هضم انجام گردید. یافته ها: درصد کلی گواتر در دانش آموزان استان ۲۶ %، به ترتیب در دختران۳/۲۴ % ودر پسران ۷/۲۷ % بود. میانه ید ادرار در جمعیت مورد مطالعه ۲/۱۵ میکروگرم در دسی لیتر بود. موارد ید ادرار در ۷/۷۱ % بیشتر از ۱۰ میکروگرم در دسی لیتر، وسطح ید ادرار در ۱/۸ درصد موارد کمتر از ۵ میکروگرم در دسی لیتر بود. هیچ مورد ید ادرار کمتر از ۲ میکروگرم در دسی لیتر مشاهده نگردید. در شیوع گواتر و میزان ید ادرار بین دو جنس و نیز بین دانش آموزان شهر و روستا تفاوتی مشاهده نشد. نتیجه گیری : یافته های این بررسی نشان می هد که در مقایسه با بررسی کشوری سال ۱۳۷۵ درصد گواتر در دانش آموزان، کاهش معنا داری داشته و ید ادرار دانش آموزان استان قم همچنان در حد مطلوب سازمان جهانی بهداشت است. بنابراین، استان قم در زمره مناطق «عاری از کمبود ید » محسوب می شود.کلیدواژه ها
گواتر, گواتر بومی, یداطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.