بررسی عددی تاثیر زوج آبشکن های محافظ بر آبشستگی اطراف آبشکن های سری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WATER-13-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهراب کریمی

دانشجوی دکترا، گروه مهندسی عمران دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

حجت کرمی

استادیار گروه مهندسی عمران- مهندسی آب و سازه های هیدرولیکی، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان

خسرو حسینی

گروه مهندسی عمران دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

سعید فرزین

گروه مهندسی آب و سازه های هیدرولیکی، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان

چکیده

از جمله روش­های کاهش خسارت سیل و کاهش سرعت جریان در نزدیکی ساحل، استفاده از آبشکن­ها است. در این مطالعه ابتدا انتقال رسوب و آبشستگی اطراف آبشکن­های سری در یک مدل آزمایشگاهی توسط نرم افزار Flow ۳d شبیه­سازی شده است. با توجه به نتایج از این مقایسه، می­توان تطابق خوب بین نتایج مدل عددی و آزمایشگاهی را مشاهده کرد. به طوری­که میزان خطای MAPE در اطراف آبشکن اول، برای نسبت­های U/Ucr برابر ۷۵/۰ و ۸۵/۰ و ۹۵/۰ به ترتیب برابر با ۹ درصد و ۷۹/۱۳ درصد و ۱۰/۱۴ درصد می­باشد (Ucr سرعت بحرانی). سپس در بالادست کانال از دو آبشکن محافظ با طول­های (۱۰ و ۲۰ سانتی متر)استفاده شده و اثرات این دو آبشکن بر روی آبشستگی اطراف آبشکن­های اصلی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که با افزایش U/Ucr، حداکثر عمق آبشستگی اطراف آبشکن­ها افزایش می­یابد، به طوری­که با افزایش ۲۶ درصدی U/Ucr (از ۷۵/۰به ۹۵/۰)، افزایش حداکثر عمق آبشستگی اطراف آبشکن­های اول، دوم و سوم به ترتیب برابر ۵۱، ۴۰۰ و ۱۱۶ درصد، می­شود. هنگامی که زوج آبشکن محافظ با طول­های متفاوت به صورت همزمان به کار می­روند، باعث کاهش شدید شدت برخورد جریان به دیواره و دماغه ی آبشکن اصلی اول می­شوند به همین دلیل ابعاد حفره­ی آبشستگی در اطراف آبشکن­های اصلی کاهش یافته است بعلاوه حداکثر عمق آبشستگی اطراف آبشکن­های اصلی اول و دوم و سوم به ترتیب میزان ۷۸، ۴۲ و ۷۹ درصد کاهش پیدا کرده­اند (U/Ucr برابر با ۸۵/

کلیدواژه ها

آبشستگی، آبشکن های سری, آبشکن های محافظ، مدل عددی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.