اثر آسپارتام بر هیستولوژی و هیستومورفومتری معده در موش سوری نژاد Balb/C

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 30، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-30-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 274
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا طوطیان

Dept of Basic Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran

سیمین فاضلی پور

Dept of Anatomy, Faculty of Medicine, Tehran Medical Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

محمد تقی شیبانی

Dept of Basic Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran

حسین اریک آغاجی

Dept of Basic Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

ریحانه هوشمند عباسی

Dept of Basic Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: آسپارتام یکی از شیرین کننده های سنتتیک است که در چند دهه اخیر، به طور گسترده ای در مواد غذایی به عنوان جایگزین قند استفاده می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر دوزهای متفاوت آسپارتام بر تغییرات هیستولوژی و هیستومورفومتری معده در موش سوری نژاد Balb/C صورت گرفته است. مواد و روش ها: در این مطالعه، ۲۴ سر موش سوری ماده نژاد Balb/C در سن سه  هفتگی انتخاب شدند و به سه گروه تجربی که به روش گاواژ محلول ml ۳/۰ آسپارتام را با دوزهای ۱۰۰، ۲۰۰ و ۴۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن و یک گروه شاهد که آب آشامیدنی را به صورت مشابه تا سن ۹ هفتگی دریافت کردند، تقسیم گردیدند. در پایان دوره آزمایش، از معده مقاطع بافتی تهیه و به روش هماتوکسیلین-ائوزین رنگ آمیزی شدند. پس از بررسی هیستولوژی، به وسیله میکروسکوپ نوری مجهز به نرم افزار Axiovision، ضخامت مخاط، زیرمخاط، عضلات و عمق پیت ها اندازه گیری و فراوانی سلول های مرزنشین در ابعاد ۶.۲۵×۱۰۴ میکرومتر مربع محاسبه گردید. یافته ها: نتایج هیستولوژی بیانگر تخریب و درهم ریختگی اپیتلیوم مخاط و پیت های معدی به همراه تحلیل سلول های غده ای بود. در بررسی هیستومورفومتریک، در بخش غیرغده ای، تنها ضخامت مخاط افزایش معنی داری میان گروه دریافت کننده بیشترین دوز آسپارتام (mg/kg ۴۰۰ وزن بدن) نسبت به گروه شاهد داشت (P< ۰.۰۵)، درحالی که در ارزیابی بخش غده ای، ضخامت مخاط و عضلات در هر سه گروه تجربی و ضخامت زیرمخاط در بخش غده ای و غیرغده ای در گروه تجربی (mg/kg ۴۰۰ وزن بدن)، افزایش معنی داری نسبت به گروه شاهد نشان دادند (P< ۰.۰۵). علاوه بر این، عمق پیت ها افزایش معنی دار و فراوانی سلول های مرزنشین کاهش معنی داری در گروه های تجربی نسبت به گروه شاهد داشت (P< ۰.۰۵). بحث و نتیجه گیری: علی رغم اینکه آسپارتام با کاهش فراوانی سلول های مرزنشین تا حدودی می تواند نقش حفاظتی داشته باشد، اما آگاهی از اینکه این ماده ویژه با دوز بالاتر قادر است موجب تغییرات بافتی در لایه های مختلف معده گردد، نیز ضروری است و بهتر است با احتیاط بیشتری مصرف شود.  

کلیدواژه ها

Aspartame, Histology, Histomorphometry, Mice, Stomach, آسپارتام, معده, موش, هیستولوژی, هیستومورفومتری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.