رابطه سیاست گذاری و استقلال دانشگاهی در دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه سه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 30، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-30-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی شعبانی

Dept of Educational Management, Sari Branch Islamic Azad University, Sari, Iran

سعید صفاریان همدانی

Dept of Educational Management, Sari Branch Islamic Azad University, Sari, Iran

رضا یوسفی سعیدآبادی

Dept of Educational Sciences, Sari branch, Islamic Azad University, Sari, Iran

چکیده

مقدمه: سیاست گذاری یکی از مباحث اصلی و بنیادین در حوزه مدیریت نهادها و سازمان ها به شمار می آید که توجه به فرایند و مولفه های آن امری ضروری و اجتناب ناپذیر است؛ بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه سیاست گذاری و استقلال دانشگاهی در دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه سه است. مواد و روش ها: پژوهش کاربردی حاضر با رویکرد تلفیقی (کیفی و کمی) در سال ۱۴۰۰ در استان ایلام انجام شد. جامعه آماری در بخش کیفی، اساتید دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه سه و به منظور طرح پرسش نامه سیاست گذاری بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با در نظر گرفتن قانون اشباع، تعداد ۱۵ نفر انتخاب شد و در بخش کمی که به بررسی رابطه متغیرها بر اساس دیدگاه مشارکت کنندگان اختصاص داشت، بر اساس فرمول کوکران، ۳۲۰ نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از میان مدیران و معاونان واحدها، دانشکده ها، مدیران گروه ها و اساتید هیئت علمی دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه سه آمایش آموزش عالی بخش سلامت کشور به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. در بخش کیفی پرسش نامه از طریق روش دلفی و در دو دور، نظرات خبرگان از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته ۷۰ دقیقه ای و بررسی مضامین و مطالعه مبانی نظری طراحی و نهایی شد. برای جمع آوری داده ها در بخش کمی، از پرسش نامه محقق ساخته سیاست گذاری و استقلال دانشگاهی استفاده گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری در قالب نرم افزارهای SPSS و PLS استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که در میان ابعاد مختلف سیاست گذاری، بعد «ساختار دانشگاه» با مقدار R۲=۰.۹۲۷ بیشترین تاثیر را داشت. در میان مولفه های استقلال دانشگاه نیز، مولفه استقلال رهبری با مقدار R۲=۰.۹۴۲ و ضریب مسیر ۹۷۱/۰ بیشترین تاثیر را نشان داد. بحث و نتیجه گیری: بر اساس ضرایب مسیر، بار عاملی ۶۴۴/۰ میان دو متغیر سیاست گذاری و استقلال دانشگاه برقرار شد که بالاتر از حد متوسط و در حد قوی بود و ازآنجا که آماره تی آن برابر ۲۴۷/۱۶ خارج از بازه (۵۸/۲ و ۵۸/۲-) قرار دارد؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که رابطه سیاست گذاری بر استقلال دانشگاهی در دانشگاه های پزشکی کلان منطقه سه مثبت و معنی دار بود.

کلیدواژه ها

Medical Sciences University, Policy-making, Region ۳, University Autonomy, استقلال دانشگاهی, دانشگاه علوم پزشکی, سیاست گذاری, منطقه سه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.