تحلیل سازه های پیش برنده و بازدارنده پذیرش کشاورزی ارگانیک از دیدگاه کارشناسان جهاد کشاورزی زنجان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IAEEJ-10-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا مجردی

استادیار بخش ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان

سیده شیرین گلباز

دانشجوی کارشناسی ارشد بخش ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

حمیده عطایی

دانش آموخته کارشناسی، بخش ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

چکیده

اگرچه با پذیرش کشاورزی ارگانیک می توان غذایی سالم و محصولی عاری از سم و کود تولید کرد اما به طور همزمان باید این واقعیت تلخ را نیز پذیرفت که کشاورزی ارگانیک با موانع و مشکلات فراوانی مواجه است. از این رو، شناسایی عوامل پیش برنده و بازدارنده ی پذیرش کشاورزی ارگانیک از دیدگاه خبرگان کشاورزی اهمیت زیادی دارد. پژوهش توصیفی– پیمایشی حاضر نیز برای دستیابی به این هدف انجام گردید. جامعه آماری پژوهش ۹۵ نفر از کارشناسان ستادی سازمان جهاد کشاورزی زنجان بود که از بین آنها ۸۰ نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. از پرسشنامه به عنوان ابزار گردآوری اطلاعات استفاده شد، روایی آن با مراجعه به گروهی از متخصصان دانشگاهی مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت که مقدار آن برای نگرش نسبت به کشاورزی ارگانیک ۰/۷۲، عوامل بازدارنده پذیرش ۰/۸۳ و عوامل پیش برنده پذیرش ۰/۸۵ بدست آمد. بر اساس یافته ها، نگرش کارشناسان نسبت به کشاورزی ارگانیک کاملا مساعد بود، اما از دیدگاه آنان مواردی همچون بی توجهی به سلامت جامعه و محیط زیست، عدم شناخت از لازمه ها و فناوری کشاورزی ارگانیک، نبود تفاوت قیمت، عدم تولید و عرضه ی نهاده های مورد نیاز، و عدم مجوز صادرات مهم ترین عوامل بازدارنده ی پذیرش کشاورزی ارگانیک را تشکیل داد. این عوامل بازدارنده در قالب دو عامل کلی اقتصادی- آموزشی و برنامه ریزی، ۵۶/۹۶ درصد از واریانس کل تغییرات مربوط به عوامل بازدارنده ی پذیرش کشاورزی ارگانیک را تبیین کرد. مهم ترین عوامل پیش برنده ی پذیرش کشاورزی ارگانیک نیز شامل مواردی چون مدیریت صحیح، ایجاد بازار فروش، تربیت متخصصان و مشاوران حرفه ای، حمایت بیمه ای، برگزاری دوره های آموزشی، تامین اعتبار و بکارگیری سیاست های حمایتی بود که در قالب چهار عامل کلی اقتصادی- اجتماعی، آموزشی و ترویجی، فنی– تکنیکی و مدیریتی دسته بندی شد و در مجموع ۶۱/۰۲ درصد از کل تغییرات مربوط به عوامل پیش برنده ی پذیرش کشاورزی ارگانیک را تبیین نمود. در پایان بر اساس یافته های تحقیق پیشنهاداتی ارائه شد.

کلیدواژه ها

کشاورزی ارگانیک, موانع, سازه های پیش برنده, کارشناسان کشاورزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.