نقش مشارکت جوامع محلی در صنعت گردشگری پایدار (مطالعه موردی: سرعین)
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: مجله پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 49، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JHGR-49-1_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 321
نویسندگان
استاد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه خوارزمی
دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه خوارزمی
دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه خوارزمی
استادیار جامعه شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
غفلت از جوامع محلی در فعالیت های صنعت گردشگری خلایی اساسی در برنامه ریزی مشارکتی به منظور دستیابی به توسعه پایدار گردشگری محسوب می شود. الگوی توسعه گردشگری جامعه محور می کوشد بخشی از این خلا اساسی را پر کند. تحقیق حاضر با محوریت الگوی توسعه گردشگری جامعه محور به دنبال تعیین وضعیت مشارکت ساکنان محلی سرعین در زمینه گردشگری پایدار و همچنین معرفی رویکرد مشارکتی به عنوان راهبردی برای توسعه پایدار گردشگری در منطقه مورد مطالعه بوده است. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و برای تبیین و تشریح موضوع مورد نظر از دو روش اسنادی و میدانی استفاده شده است. در این زمینه، مطالعه پیمایشی با استفاده از نرم افزار Spss و بهره گیری از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر انجام گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد سازوکار صنعت گردشگری در سرعین به گونه ای است که بیشتر ساکنان بومی در آن نقشی ندارند و مشارکتی عینی در فعالیت های گردشگری ندارند. با این همه، پتانسیل مشارکتی در آن به منظور دستیابی به توسعه پایدار گردشگری به ترتیب اولویت از طریق ملاحظات اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی گردشگری قابل حصول است. موارد اخیر به ترتیب با ضرایب بتای ۶۱۱/۰، ۱۹۸/۰ و ۱۱۸/۰ و مجموع همبستگی ۶۸۳/۰ و ضریب تعیین ۴۶۷/۰ نقش موثری در توسعه پایدار گردشگری سرعین داشته اند. بدین ترتیب، مشارکت اقتصادی در درجه اول و مشارکت زیست محیطی در درجه دوم از طریق تاثیرگذاری بر مشارکت اجتماعی- فرهنگی ساکنان، زمینه توسعه پایدار گردشگری را در سرعین فراهم می سازند.کلیدواژه ها
جوامع محلی, سرعین, صنعت گردشگری پایدار, گردشگری جامعه محور, مشارکتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.