کارآیی استفاده از جیره های تنظیم شده بر اساس اسیدهای آمینه کل و قابل هضم، کنجاله های سویا و کلزا با و بدون مولتی آنزیم در جوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 13، شماره: 36
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-13-36_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی انواری

Islamic Azad University Maragheh Branch

علی نوبخت

Islamic Azad University Maragheh Branch

چکیده

چکیده مبسوط مقدمه و هدف: استفاده از روش های موثر در جیره نویسی به همراه منابع مختلف تامین کننده پروتئین و آنزیم از جمله راهکارهای مدیریت تغذیه و کاهش هزینه های واحدهای پرورش طیور می باشد. اخیرا استفاده از روش جیره نویسی بر اساس اسیدهای آمینه قابل هضم در تنظیم جیره های غذایی طیور رایج گردیده و به خصوص در زمان استفاده از منابع پروتئینی با کیفیت پایین، این روش بازده خوبی را نسبت به جیره نویسی بر اساس اسیدهای آمینه کل، به همراه داشته است. آزمایش حاضر جهت ارزیابی کارآیی استفاده از جیره های غذایی تنظیم شده بر اساس اسیدهای آمینه کل و قابل هضم، بر پایه کنجاله های سویا و کلزا، با و بدون افزودن مولتی آنزیم بر عملکرد و صفات لاشه جوجه های گوشتی انجام گرفت. مواد و روش ها: این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل ۲×۲×۲ شامل دو روش جیرنویسی (بر پایه اسیدهای آمینه کل و اسیدهای آمینه قابل هضم)، دو نوع منبع غذایی تامین کننده پروتئین خام جیره (کنجاله سویا و کنجاله سویا) و دو سطح مولتی آنزیم (صفر و ۰۲۵/۰ درصد جیره) و با تعداد ۸۰۰  قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس- ۳۰۸ در ۸ تیمار، ۴ تکرار و ۲۵ قطعه جوجه در هر تکرار در سه دوره آزمایشی آغازین (۱ تا ۱۰ روزگی)، رشد (۱۱ تا ۲۴ روزگی) و پایانی (۲۵ تا ۴۲ روزگی) انجام گردید. یافته ها: نتایج کلی در خصوص عملکرد نشان داد که در جوجه های گوشتی جیره نویسی بر اساس اسیدهای آمینه قابل هضم، به همراه استفاده از کنجاله کلزا و نیز کاربرد مولتی آنزیم در جیره ها، در مقایسه با جیره نویسی بر اساس اسیدهای آمینه کل، از طریق کاهش مقدار خوراک مصرفی باعث بهبود ضریب تبدیل خوراک شد (۰/۰۵> p). استفاده از کنجاله کلزا هر چند باعث افزایش درصدهای مربوط به چربی بطنی، سنگدان، کبد و طحال شد، لیکن درصد سینه و ران را نیز افزایش داد که این در اثرات متقابل کنجاله کلزا و جیره نویسی بر اساس اسیدهای آمینه قابل هضم و مولتی آنزیم نیز مشاهده شد. نتیجه گیری: به طور کلی در جوجه های گوشتی، در حضور مولتی آنزیم، استفاده از کنجاله کلزا در مقایسه با کنجاله سویا در جیره های فرموله شده بر اساس اسیدهای آمینه قابل هضم، موجب بهبود عملکرد و صفات لاشه جوجه ها می گردد.

کلیدواژه ها

Broiler Chickens, Carcass Traits, Diet Formulation Method, Enzyme, Performance, آنزیم, جوجه های گوشتی, کنجاله کلزا, صفات لاشه, عملکرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.