بررسی شاخص های شکوفایی شهری در شهر خرم آباد

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 54، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHGR-54-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد عباسی

استادیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه لرستان

چکیده

در سال های اخیر تلاش های جامعه جهانی برای دستیابی به الگویی بهینه از زندگی شهری منتج به ارائه مدل شکوفایی شهری [۱]شده است. شکوفایی نمادی از توسعه یافتگی و حرکت هوشمندانه ای است که زوایای مختلف سیستم شهری را تحت تاثیر قرار می دهد. شکوفایی دارای شاخص هایی است که به نظر بسیاری از محققان بر پایداری اجتماعی به عنوان یکی از ارکان توسعه پایدار تاثیرگذار است. این پژوهش به دنبال بررسی وضعیت شکوفایی شهری و پایداری اجتماعی و شناسایی اثرات شکوفایی در پایداری اجتماعی است. جامعه آماری نواحی۲۴ گانه شهر خرم آباد است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران [۲]۳۸۴ نفر تعیین شد. پس از تکمیل پرسشنامه ها با استفاده از آزمون تی[۳] تک نمونه ای و رگرسیون چند متغیره به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شد. نتایج نشان داد که شاخص های شکوفایی در سطح شهر خرم آباد در حد متوسط است. از طرفی نتایج سنجش شاخص های پایداری شهری نیز تقریبا در سطح متوسط ارزیابی شد. با این وجود تغییرات در زمینه شاخص های اندازه گیری شده در سطح نواحی ملموس است. از طرفی توزیع فضایی امتیازات شکوفایی شهری و پایداری اجتماعی در سطح نواحی بیانگر همبستگی (۸۷۳/۰r=)  بین این دو مفهوم است. چنانکه به ترتیب نواحی که دارای امتیاز بالاتری و یا پایین تری از حد متوسط در زمینه شکوفایی بوده اند عمدتا در زمینه پایداری اجتماعی نیز چنین رویه ای داشته اند. همچنین بر اساس نتایج رگرسیون خطی شاخص های بهره وری با ۳۸۳/۰، کیفیت زندگی با۳۵۲/۰، زیر ساخت۲۹۷/۰، پایداری زیست محیطی ۲۰۴/۰، و دربرگیرندگی و شمول اجتماعی با ۱۸۶/۰ به ترتیب بیشترین اثر را در پایداری اجتماعی داشته اند.   *نویسنده مسئول، تلفن: ۰۹۱۸۸۱۸۳۰۲۵                                                                                                                                                                                                                                                 Email: Abbasi.h@lu.ac.ir [۱].CPI [۲] .Cochran [۳] .T

کلیدواژه ها

پایداری اجتماعی, شکوفایی شهری, آزمون رگرسیون چند متغیره, شهر خرم آباد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.