بررسی مکانیابی مرکز دفن زباله شیراز با رویکردی به مسایل اجتماعی ، اقتصادی و زیست محیطی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی تحقیقات بین رشته ای در عمران، معماری و مدیریت شهری قرن ۲۱
  • کد COI اختصاصی: ENGGCONF08_061
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین حسین زاده

کارمند شهرداری شیراز

محمد روشن ضمیر

کارمند شهرداری شیراز

محسن رنجبر

کارمند شهرداری شیراز

عبداله حیدرزاده حقیقی

کارمند شهرداری شیراز

چکیده

گسترش بی رویه شهرها و در نتیجه افزایش جمعیت شهری در کشور بویژه در سال های اخیر موجب افزایش بیش از پیش مصرف و در نتیجه افزایش تولید انواع پسماند در مناطق شهری گردیده است و با چنان سرعتی در حال افزایش است که علیرغم پیشرفت علوم و فناوری، مدیریت آنها به یک مسئله بغرنج تبدیل شده است. از این نظر انتخاب یک محل مناسب برای دفن پسماندها و ارائه توجیه منطقی در ارتباط با فرآیند مکانیابی نیازی است که همواره احساس می شود. بطور کلی یک محل دفن باید در مکانی استقرار یابد که از جهات گوناگون اعم از محیط زیستی، اجتماعی و اقتصادی کمترین ضرر را به وجود آورد. برای انتخاب مکان مناسب دفن پسماند از پارامترهای متعددی مانند فاصله از آبخوان، فاصله از چشمه، فاصله از چاه، فاصله از رودخانه، فاصله از مناطق حفاظت شده، فاصله از گسل، نفوذپذیری، کاربری اراضی، فاصله از راه و راه آهن، شیب، طبقات ارتفاعی، فاصله از مناطق مسکونی که باتوجه به گستردگی و پیچیدگی عوامل موثر در مکانیابی ضرورت استفاده از فناوری های اطلاعات مکانی و تلفیق آن با سایر امور مدیریتی و برنامه ریزی مطرح می شود. به این منظور، به کارگیری سیستمی یکپارچه متشکل از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و روش های تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) ابزار مناسبی برای مکان یابی دفن پسماند می باشند. با استفاده از ۱۴ لایه اطلاعاتی به روش وزن دهی به معیارها با استفاده از مقایسه مدل AHP با ANP و تحلیل تلفیق وزن ها در محیط GIS و استفاده از نمودار گلباد نقشه هم وزن معیارهای مختلف بدست آمد. در انتها با ادغام این نقشه ها به ۵ دسته مناطق بسیار مساعد، مساعد، نسبتا مساعد، نامساعد و بسیار نامساعد تقسیم شد که بهترین مکان در جنوب شهر برای دفن پسماندهای شهر شیراز انتخاب گردید.

کلیدواژه ها

پسماندهای جامد شهری، مکانیابی، ANP، AHP، شهر شیراز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.