مدل سازی و طراحی نقشه سطوح توسعه ی کشاورزی پایدار مناطق روستایی استان های همدان و کرمانشاه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه راهبردهای توسعه روستایی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_RDS-9-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مراد کیخسروی

دانشجو دکتری - علوم تحقیقات- دانشگاه آزاد

سحر ده یوری

هیات علمی گروه کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی ,واحد اسلامشهر اسلامشهر ایران

سیدمهدی میردامادی

هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علم و تحقیقات

چکیده

مدل سازی سطوح توسعه کشاورزی، ابزاری کارآمد در ایجاد شناخت کافی از سرزمین و پراکنش فضایی توسعه آن است. از این رو هدف از انجام پژوهش حاضر، مدل سازی سطوح توسعه کشاورزی مناطق روستایی استان های همدان و کرمانشاه در سال ۱۳۹۹-۱۴۰۰ بود. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ تجزیه و تحلیل داده ها تحقیقی کمی است که به شیوه پیمایشی صورت پذیرفته است. جامعه آماری پژوهش، مراکز دهستان استان های همدان و کرمانشاه بود که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای و به صورت انتساب متناسب ۶۶۶ کشاورز از ۸۹ مرکز دهستان مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه بود که روایی و پایایی پرسش نامه مورد تایید قرار گرفت. به منظور سنجش پایداری کشاورزی در مناطق روستایی از روش ترکیبی وایکور- آنتروپی بهره گرفته شد. در مدل سازی سطوح توسعه کشاورزی پایدار از نرم افزار Arc-GISver ۱۰.۵ استفاده شد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که روستاهای خرم رود از توابع شهرستان تویسرکان و روستای راهب از توابع شهرستان کبودر آهنگ استان همدان به ترتیب بالاترین و پائین ترین ضریب پایداری را داشته اند. در مجموع مناطق روستایی استان های همدان و کرمانشاه از لحاظ توسعه کشاورزی پایدار در وضعیت مطلوبی قرار ندارند و اختلاف فاحشی میان این استان ها مشاهده نمی گردد. همچنین با توجه به محاسبات انجام شده روستاهای مورد مطالعه در هفت سطح تقسیم شدند که در سطح کاملا ناپایدار روستایی قرار ندارد و در سطوح ناپایدار ۱۵ روستا، نسبتا ناپایدار ۲۸ روستا، در حال پایداری ۳۳ روستا، نسبتا پایدار ۱۱ روستا، پایدار ۲ روستا قرار می گیرد و در سطح کاملا پایدار نیز روستایی قرار نگرفته است.

کلیدواژه ها

توسعه پایدار کشاورزی, سیستم اطلاعات جغرافیایی, معادلات ساختاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.