بررسی نگاه تطبیقی گوتیک در ادبیات ایران و غرب

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 5، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_JOU-5-10_137
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 179
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود فیروزی مقدم

دانشگاه آزاد اسلامی، تربت حیدریه، ایران.

امین احمدیان

گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد تربت حیدریه، دانشگاه آزاد اسلامی، تربت حیدریه، ایران.

حمیدرضا سلیمانیان

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد تربت حیدریه، دانشگاه آزاد اسلامی، تربت حیدریه، ایران.

علی صادقی منش

دانشگاه حکیم سبزواری

چکیده

یکی از شناخته شده ترین مکتب های داستانی جهان، مکتب گوتیک است و القا کردن ترس و وحشت از مولفه های اصلی آن به شمار می آید. ادبیات گوتیک بعد از اینکه در غرب دوران اعتلای خود را طی نمود وارد ادبیات ایران شد و نویسندگان با الهام از آن، به نوشتن داستان های گوتیک ایرانی روی آوردند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تطبیقی گوتیک در ادبیات ایران و غرب، انجام شد. روش پژوهش مبتنی بر تحلیل محتواست و اطلاعات مورد نیاز به صورت کتابخانه ای جمع آوری شد. نتایج نشان داد آنچه در شکل گیری داستان های گوتیک تاثیر داشته و آنها را از سایر داستان ها متمایز می کند فضاسازی و شخصیت پردازی است که در هر دو ادبیات ایران و غرب مشترک است. اما فضاسازی در گوتیک غربی به دلیل وجود مکان هایی مانند کلیساها، قلعه ها و ساختمان های بلند و نوک تیز، در چنین مکان هایی اتفاق می افتد ولی در گوتیک ایرانی معمولا در فضاهای متروک و دور از شهر، قبرستان یا روستاهای خالی از سکنه اتفاق می افتد. از نظر شخصیت پردازی نیزدر گوتیک غربی وجود یک موجود گوتیکی باعث ایجاد اعمال ترسناک نظیر قتل و نابودی می شود، اما در داستان های ایرانی شخصیت های گوتیک معمولا شخصیت هایی با بیماری و آشفتگی های روانی هستند.

کلیدواژه ها

گوتیک, ادبیات وحشت, شخصیت پردازی, فضاسازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.