بررسی تطبیقی اثرات و پیامدهای خرده فرهنگ یاوردهی در روستاهای استان های گیلان و مرکزی با تاکید بر برخی عناصر خرده فرهنگ دهقانی راجرز

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 5، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_JOU-5-10_120
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالرضا فدایی فرقان

دانشجوی دکتری تخصصی جامعه شناسی،گروه جامعه شناسی واحد دهاقان،دانشگاه آزاد اسلامی دهاقان، ایران

اسماعیل جهانبخش

گروه جامعه شناسی واحد دهاقان، دانشگاه آزاد اسلامی دهاقان، ایران

اصغر محمدی

استادیار جامعه شناسی، واحد دهاقان، دانشگاه آزاد اسلامی، داهقان، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی تطبیقی اثرات و پیامد های خرده فرهنگ یاوردهی در روستاهای استان گیلان و مرکزی با تاکید بر برخی عناصر خرده فرهنگ دهقانی راجرز، انجام شده است. چرا که یاوردهی چون در حیطه مقوله خرده فرهنگ ها جای می گیرد از اهمیت بسزایی برخوردار است. و اما با نگرش به موضوع، روش تحقیق این پژوهش، کیفی بوده و در این خصوص از روش اتنوگرافی با رویکرد جامعه شناسی استفاده شده است. تکنیک جمع آوری اطلاعات نیز، مصاحبه، یادداشت برداری و مشاهده (تحقیق میدانی) بوده است. در این زمینه جمعیت مورد بررسی در استان گیلان شامل کشاورزان ۱۱ روستا و جمعیت مورد مطالعه دراستان مرکزی نیز شامل ۱۱ روستا بوده اند. براین اساس، نمونه های انتخاب شده، بدینگونه اند: ۲۴ نفراز روستاییان شرکت کننده در مصاحبه، از استان گیلان و۲۳ نفر از روستاییان مصاحبه شونده، از استان مرکزی و نمونه ها بر اساس وجود افراد یاورده(یاریگر) در یک روستا، گزینش شده اند، به تعبیری از نمونه گیری هدفمند استفاده شده است؛ که نتایج حاصله بدین قرار است با نگرش به یافته ها، منش و رفتار روستائیان همیار در استان های گیلان و مرکزی با عناصر مطروحه در خرده فرهنگ دهقانی راجرز از جمله فقدان همدلی، عدم اعتماد، وابستگی به دولت و عدم پذیرش نوآوری مغایرت داشته و ناسازگار است و نه تنها از موانع توسعه به حساب نمی آید، بلکه به نوعی زمینه ساز توسعه خواهد بود.

کلیدواژه ها

گیلان, روستا, توسعه, خرده فرهنگ یاوردهی, مرکزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.