ارزیابی روش های مختلف شکستن خواب بذر در علف هرز قدومه (Alyssum homalocarpum)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات بذر، دوره: 11، شماره: 41
  • کد COI اختصاصی: JR_SEEDR-11-41_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه اسدی گاکیه

کارشناس مسئول آموزش و نوسازی گروه تحول اداری سازمان جهاد کشاورزی استان البرز

علی بابائی قاقلستانی

دانشجوی دکتری علوم علف های هرز، دانشگاه محقق اردبیلی

مهوش قزوینه

کارشناس مسئول زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان البرز

چکیده

به منظور شکستن خواب بذر در علف هرز قدومه آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی در ۳ تکرار در سال ۱۳۹۸ انجام گرفت. تیمارهای مورد استفاده شامل : سرمادهی (عدم سرمادهی، ۷ روز ، ۱۴ روز و ۲۸ روز سرمادهی مرطوب در دمای ۴ درجه سانتی گراد)، امواج فراصوت (۰، ۵، ۱۰، ۱۵و ۲۰ دقیقه) و پرایمینگ با اسید سالیسیلیک (۰، ۵۰، ۱۰۰و ۲۰۰ ppm) بود. نتایج نشان داد بیشترین درصد جوانه زنی در تیمار سرمادهی ۱۴ روز (۵/۶۲ درصد) بود. بهترین تیمار سرمادهی (۱۴ روز) توانست نسبت به شاهد ۵/۴۰ درصد جوانه زنی در علف هرز قدومه را افزایش دهد. در همه ی تیمارهای امواج فراصوت تاثیر معنی داری در مقایسه با شاهد مشاهده شد. بالاترین درصد جوانه زنی در ۱۵ دقیقه و بعد از آن در تیمارهای ۲۰ و ۱۰ دقیقه بدست آمد. بهترین درصد جوانه زنی در تیمار ۱۵ دقیقه امواج فراصوت به میزان ۵/۶۱ درصد بود. در این روش نیز بهترین تیمار امواج فراصوت نسبت به شاهد توانست درصد جوانه زنی را به میزان ۲۰/۳۸ درصد بهبود بخشد. در این پژوهش نیز استفاده از اسید سالیسیلیک اثر معنی داری نسبت به شاهد داشت. بالاترین درصد جوانه زنی در تیمار ppm ۲۰۰ (۶/۸۴ درصد) بدست آمد. در تیمار شاهد کمترین درصد جوانه زنی بدست آمد. در بهترین تیمار اسید سالیسیلیک (ppm ۲۰۰) درصد جوانه زنی نسبت به شاهد ۱۱/۹۰ درصد افزایش یافت. در بین روش های مورد استفاده در این پژوهش، اسید سالیسیلیک از سایر روش ها عملکرد بهتری داشت.

کلیدواژه ها

امواج فراصوت, اسید سالیسیلیک, پرایمینگ, سرمادهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.