بررسی تاثیر تیمارهای مختلف شکست خواب بذر بر جوانه زنی گونه اسپرس درختی (Taverniera cuneifolia)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله فیزیولوژی محیطی گیاهی، دوره: 17، شماره: 66
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOP-17-66_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 226
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد پیچند

دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشکده منابع طبیعی- دانشگاه تربیت مدرس- نور ایران

قاسمعلی دیانتی تیلکی

دانشیار گروه مرتع داری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، ایران.

حسین مرادی

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی مرتع، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

چکیده

گیاه اسپرس درختی (Taverniera cuneifolia) از خانواده Fabaceae، یکی از گونه های گیاهی ارزشمند و سازگار با مناطق بیابانی است که از نظر تولید علوفه، حفاظت خاک و ارزش دارویی بسیار حائز اهمیت است. تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر تیمارهای مختلف شکست خواب و تحریک جوانه زنی بذر گیاه T.cuneifolia انجام گردید. تیمارهای اسیدسولفوریک ۵۰ و ۷۵ درصد (به مدت ۵ و ۱۰ دقیقه)، خراش دهی با کاغذ سمباده به مدت ۱ دقیقه، نیترات پتاسیم ۱/۰ و ۲/۰ درصد (به مدت ۲۴ و ۴۸ ساعت)، آب داغ ۷۰ و ۹۰ درجه سانتی گراد (به مدت ۱۵ دقیقه) و خیساندن در آب معمولی به مدت ۳۶ ساعت با سه تکرار بر روی بذور اسپرس درختی اعمال شد. در پایان آزمایش طول ریشه چه، طول ساقه چه، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، میانگین زمان جوانه زنی، شاخص بنیه بذر برای تیمارهای مختلف محاسبه گردید. در تیمار اسیدسولفوریک ۷۵ درصد (برای مدت زمان ۵ دقیقه) سرعت جوانه زنی بذر و شاخص بنیه بذر بیشترین مقدار و میانگین زمان جوانه زنی بذر کمترین مقدار را داشتند. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که بیشترین درصد جوانه زنی بذرها (۷۸ درصد) در اثر اعمال تیمار اسیدسولفوریک ۷۵ درصد (برای مدت زمان ۵ دقیقه) بوده است. تیمار خراش دهی با کاغذ سمباده نیز اثر قابل توجهی بر افزایش درصد جوانه زنی (۷۶ درصد) نشان داد؛ بنابراین به طورکلی می توان عنوان کرد که مناسب ترین تیمار جهت شکست خواب بذر گیاه اسپرس درختی اسیدسولفوریک ۷۵ درصد به مدت ۵ دقیقه و خراش دهی با سمباده به واسطه نرم کردن پوسته می تواند سبب بهبود جوانه زنی بذر گردد.

کلیدواژه ها

اسید سولفوریک, جوانه زنی, خراش دهی, خواب بذر, Taverniera cuneifolia

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.