اثربخشی بازی های آموزشی مبتنی بر یادگیری هیجانی- اجتماعی بر خودتنظیمی، مسئولیت پذیری و دانش هیجانی در کودکان پیش دبستانی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRN-8-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 335
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود حکیمی فریمانی

PhD Student, Department of Psychology, Bojnourd Branch, Islamic Azad University, Bojnourd, Iran

فریده حمیدی

Associate Professor of Psychology, Department of Educational Sciences, Faculty of Humanities, Shahid Rajaee Teacher Training University, Tehran, Iran fhamidi@sru.ac.ir

حسین اکبری امرغان

Assistant Professor, Department of Psychology, Quchan Branch, Islamic Azad University, Quchan, Iran

چکیده

مقدمه و هدف: رشد و تحول هیجانی- اجتماعی در دوره پیش دبستانی نقش مهمی در مهارت های تحصیلی و غیرتحصیلی در دوره پیش دبستانی و سایر دوره ها دارد. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی بازی های آموزشی مبتنی بر یادگیری هیجانی- اجتماعی بر خودتنظیمی، مسئولیت پذیری و دانش هیجانی در کودکان پیش دبستانی انجام شد. روش کار: این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش کودکان پیش دبستانی ناحیه ۴ شهر مشهد در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ بودند. نمونه پژوهش ۴۸ نفر بودند که با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی با کمک قرعه کشی در دو گروه مساوی جایگزین شدند و گروه آزمایش ۲۰ جلسه ۴۵ دقیقه با روش بازی های آموزشی مبتنی بر یادگیری هیجانی- اجتماعی آموزش دید و گروه کنترل در این مدت آموزشی دریافت نکرد. داده ها با سه خرده مقیاس خودتنظیمی، مسئولیت پذیری و دانش هیجانی از مقیاس ارزش های هیجانی- اجتماعی و تاب آوری برای کودکان پیش دبستانی گردآوری و با آزمون های خی دو، تی مستقل و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-۲۵ تحلیل شدند. یافته ها: یافته ها نشان داد که در مرحله پیش آزمون گروه های آزمایش و کنترل از نظر هیچ یک از متغیرهای خودتنظیمی، مسئولیت پذیری و دانش هیجانی تفاوت معنی داری نداشتند (۰/۰۵P> )، اما در مرحله پس آزمون از نظر هر سه متغیر مذکور تفاوت معنی داری داشتند (۰/۰۵P< ). دیگر یافته ها نشان داد که مداخله به روش بازی های آموزشی مبتنی بر یادگیری هیجانی- اجتماعی باعث افزایش معنی دار خودتنظیمی، مسئولیت پذیری و دانش هیجانی در کودکان پیش دبستانی شد (۰/۰۰۱P< ). نتیجه گیری: نتایج نشان دهنده اثربخشی روش بازی های آموزشی مبتنی بر یادگیری هیجانی- اجتماعی بر افزایش خودتنظیمی، مسئولیت پذیری و دانش هیجانی در کودکان پیش دبستانی بود. بنابراین، برای بهبود ارزش های هیجانی- اجتماعی کودکان پیش دبستانی می توان از روش بازی های آموزشی مبتنی بر یادگیری هیجانی- اجتماعی در کنار سایر روش ها استفاده کرد.  

کلیدواژه ها

Educational Games, Social-Emotional Learning, Self-Regulation, Responsibility, Emotional Knowledge., بازی های آموزشی, یادگیری هیجانی- اجتماعی, خودتنظیمی, مسئولیت پذیری, دانش هیجانی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.