بررسی راهکارهای ارتقای ایمنی در پروژه های احداث راه آهن

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه بهداشت کار و ارتقای سلامت، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_OHHP-6-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 180
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسحاق آرین مهر

Department of Civil Engineering, Islamic Azad University, Karaj Branch, Karaj, Iran

زهرا سبزی

Department of Civil Engineering, Islamic Azad University, Karaj Branch, Karaj, Iran

فائزه عباس گوهری

Occupational Health Engineering, Faculty of Health and Safety, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran

محسن عسگری

Occupational Health Engineering, Faculty of Health and Safety, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: حوادث شغلی علاوه ­بر کاهش اعتبار اجتماعی و تحمیل خسارت­ های اقتصادی به سازمان، می­تواند منجر به مرگ و ازکارافتادگی پرسنل شوند. این مطالعه با هدف ارزیابی ریسک و بررسی راهکارهای ارتقای ایمنی در پروژه ­های احداث راه آهن انجام شده است. روش بررسی: در این مطالعه، وضعیت ایمنی پروژه احداث و افزایش خطوط راه ­آهن تهران -کرج در چهار فاز زیرسازی، ابنیه فنی، روسازی و فعالیت ­های مشترک بررسی شد. داده­ ها با بررسی مستندات ایمنی پروژه، حوادث گزارش ­شده و نتایج ارزیابی ریسک به روش تحلیل شکست و آثار آن به دست آمد. ریسک ­ها بر اساس توانایی کنترل در سه سطح پایین، متوسط و بالا گروه­بندی و اقدامات کنترلی با توجه به درصد پوشش ریسک­، هزینه، زمان اجرا و میزان اثربخشی اولویت­ بندی شدند. یافته­ ها: درمجموع ۳۷۷ ریسک شناسایی گردید که به ترتیب ۹/۱۹%، ۲/۶۱% و ۹/۱۸% از آن ها در سطح پایین، متوسط و بالا قرار گرفت. بیشترین ریسک شناسایی شده و بیشترین حوادث به ترتیب مربوط به فازهای ابنیه فنی (۲/۴۲%) و روسازی (۶/۳۶%)بود. ازنظر پیامد، شدیدترین حادثه در فاز زیرسازی در حیطه فعالیت پیمانکاران جزء رخ داده است. سقوط از ارتفاع به عنوان مهم ­ترین تهدید پروژه و ریزش، سقوط یا برخورد با مصالح و اشیاء به عنوان مهم­ترین علت حادثه مشخص شد. با کنترل ۸/۳۹% ریسک­ها می­توان از ۳/۷۳% حوادث شغلی پروژه جلوگیری کرد. نتیجه­ گیری: نتایج نشان دهنده نقش بارز تعهد مدیریت ارشد نسبت به ایمنی و تاکید بر اقدامات کنترلی ازجمله اجرای برنامه آموزش ایمنی، افزایش بازدیدها و بازرسی­های ایمنی و همچنین اجرای سیستم مجوز کاری در تمامی فازهای عملیاتی است.

کلیدواژه ها

Railway Construction, Risk Assessment, Accident, Safety Management, احداث راه آهن, ارزیابی ریسک, حادثه, مدیریت ایمنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.