ارائه چارچوبی برای ارزیابی اقتصادی طرح های پالایشی: مطالعه موردی مجتمع پالایشی سیراف
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و الگو سازی ( اقتصاد سابق)، دوره: 12، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_ECOJ-12-3_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 368
نویسندگان
استادیار گروه اقتصاد دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
استادیار گروه اقتصاد دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
کارشناس ارشد اقتصاد دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده
با خودکفایی کشور در تولید محصولات ضروری مثل بنزین، همواره بحث در مورد ادامه روند پالایشگاه سازی یا صادرات نفت خام وجود داشته است. صنعت پالایش یک صنعت سرمایه بر و ذاتا کم سود بوده و به همین دلیل همواره تصمیم گیری در دوراهی احداث پالایشگاه یا واردات فرآورده های نفتی دشوار است. در این پژوهش سعی شده با ارائه یک چارچوب نظری، تصمیم گیری در مورد ساخت پالایشگاه نظام مند شود. روش مورد استفاده تحلیل هزینه-فایده است که علاوه بر دیدگاه مالی، شامل دیدگاه اقتصادی است و از مجتمع پالایشی سیراف به عنوان مطالعه موردی استفاده می شود. یافته های پژوهش حاکی از آنست که با وجود تخفیف هایی که پروژه از آن برخوردار است، بازهم از منظر تحلیل های مالی، توجیه پذیری کامل ندارد. با این حال با در نظر گرفتن رویکرد اقتصادی و بکارگیری چارچوب های تحلیل هزینه-فایده، توجیه پذیری طرح به طرز معنا داری افزایش می یابد. به منظور واقعی تر شدن الگو، سناریوهای مختلف برای قیمت نفت، قیمت فرآورده ها، نرخ تنزیل و هزینه های زیست محیطی، طراحی شده و در مجموع، الگو در ۴۵ سناریو اجرا شده است. در الگوی مالی، پروژه در سه سناریو توجیه پذیر است، در حالی که در الگوی اقتصادی در ۴۴ سناریو، توجیه پذیری وجود دارد. در الگوی اقتصادی علاوه بر استفاده از قیمت های سایه ای و نرخ تنزیل اجتماعی به محاسبه آثار خارجی منفی (آلودگی زیست محیطی) و آثار خارجی مثبت (امنیت انرژی) پرداخته شده است.کلیدواژه ها
تحلیل هزینه فایده, ارزیابی اقتصادی, سیراف, صنعت پالایش, امنیت انرژی, آثار زیست محیطیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.