استفاده از ShuffleNet برای طراحی یک مدل بخش بندی معنایی عمیق به منظور تشخیص نشت نفت در تصاویر رادار روزنه مصنوعی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی برق و الکترونیک ایران، دوره: 19، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JIAE-19-3_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسترن آقائی

Shahid Chamran University of Ahvaz

غلامرضا اکبری زاده

Shahid Chamran University of Ahvaz

عبدالنبی کوثریان

Shahid Chamran University of Ahvaz

چکیده

بخش­بندی معنایی عمیق تصاویر به­ عنوان راه حلی یکپارچه در آنالیز تصاویر مبتنی بر طبقه­ بندی تک­ تک پیکسل­ های تصویر بوده و بخصوص در کاربرد­هایی مانند شناسایی نشت نفت در آب­های آزاد که در آن مرز اشیا و نواحی به ­طور مشخص قابل تفکیک نیستند، مورد توجه قرار می­ گیرد. به منظور کنترل هرچه بیشتر آلودگی و مخاطرات زیست محیطی ناشی از نشت نفت، ارائه روش­هایی با دقت بیشتر از اهمیت ویژه­ ای برخوردار است. تصاویر رادار روزنه مصنوعی دراین زمینه بسیار پرکاربرد بوده و با چالش­ هایی از جمله نویز اسپکل و نیز تشخیص نواحی لکه ­نفتی و شبه­ لکه نفتی مواجه هستند. بکارگیری روش­های نوین یادگیری عمیق می ­تواند در کاهش دخالت سلیقه انسانی در تصمیم ­گیری کمک کند. در این مقاله از روش مخلوط کردن کانال­های ویژگی در شبکه ­های کانولوشنی عمیق، بلوک­های آتروس و بخش­های رمزگشایی استفاده شده است که علاوه بر کاهش پیچیدگی ­های محاسباتی، نتایج بخش ­بندی لکه­ های نفتی به ­مراتب بهتر از سایر روش­ها می­ دهد. معماری شبکه ارائه شده مبتنی بر معماری vgg۱۶  می ­باشد. دقت کلی، صحت، همپوشانی بر واحد، IoU وزن­دار و امتیاز BF  به­ عنوان پارامترهای ارزیابی در نظر گرفته شده ­اند. در روش ارائه شده، دقت بخش­ بندی لکه ­های نفتی و شبه ­لکه ­های نفتی به ­ترتیب به میزان ۸/۷% و ۳/۷% نسبت به روش­های پیشین بهبود یافته است.

کلیدواژه ها

Channel shuffle, ShuffleNet, deep learning, semantic segmentation, oil spill detection, synthetic aperture radar images, مخلوط کردن کانال, شافل نت, یادگیری عمیق, بخش بندی معنایی, شناسایی لکه های نفتی, تصاویر رادار روزنه مصنوعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.