میزان بروز فیبریلاسیون دهلیزی پس از جراحی پیوند عروق کرونر و عوامل خطر موثر بر آن در دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال ۹۷-۱۳۹۶

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره: 14، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_MUQ-14-8_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سکینه غلام زاده

Community Based Psychiatric Care Research Center, Shiraz University of Medical Sciences

معصومه رامبد

Nursing Department, School of Nursing and Midwifery, Shiraz University of Medical Sciences

نیلوفر پاسیار

Nursing Department, School of Nursing and Midwifery, Shiraz University of Medical Sciences

چکیده

زمینه و هدف: فیبریلاسیون دهلیزی یکی از شایع ترین دیس ریتمی ها پس از جراحی بای پس عروق کرونر است که می تواند بر شانس بقا در یک سال اول پس از جراحی موثر باشد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان بروز فیبریلاسیون دهلیزی پس از جراحی پیوند عروق کرونر و عوامل خطر موثر بر آن انجام شد. روش بررسی: مطالعه مقطعی حاضر با هدف بررسی پرونده ۸۵۴ نفر از بیماران تحت عمل جراحی پیوند عروق کرونر مراجعه کننده به بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها عبارت بودند از: نوار قلب، نتایج اکوکاردیوگرافی، آنژیوگرافی و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی. اطلاعات با استفاده از نرم افزار ۲۲ SPSS تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: ۴۶ درصد از افراد دچار اختلال در سه عروق کرونر بودند. شایع ترین اختلالات ساختاری، رگورژیتاسیون میترال و بزرگی دهلیز چپ و هایپرتروفی آن بود که در ۹/۱۴ و ۵/۱۰ درصد از افراد وجود داشت. پرفشاری خون، هایپرلیپیدمیا و دیابت به ترتیب با ۴/۷۴، ۲/۵۶ و ۸/۳۱ درصد از شایع ترین بیماری های زمینه ای بودند. میزان بروز فیبریلاسیون دهلیزی در این افراد ۹/۱۸ درصد بود. بین بروز فیبریلاسیون دهلیزی پس از جراحی پیوند عروق کرونر با بزرگی دهلیز چپ و هایپرتروفی آن، سن و مدت زمان مصرف سیگار ارتباط وجود داشت (۰۰۱/۰P< ). نتیجه گیری: از آنجایی که بروز فیبریلاسیون دهلیزی تقریبا در یک پنجم از افراد مشاهده گردید و نیز با توجه به اینکه مصرف سیگار از عوامل قابل تعدیل در بروز این بیماری است، قطع مصرف سیگار به این افراد توصیه می شود. مراقبان سلامت می توانند بزرگی دهلیز چپ و هایپرتروفی آن را طی مراقبت و درمان مد نظر قرار دهند.

کلیدواژه ها

Incidence, Atrial Fibrillation, Coronary Artery Bypass, Risk Factors, بروز, فیبریلاسیون دهلیزی, عوامل خطر, پیوند عروق کرونر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.