ارزیابی اثرات سمیت سلولی نانوذرات اکسید نیکل بر رده سلولی نوروبلاستوم انسانی (SH-SY۵Y) در شرایط In vitro

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره: 14، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_MUQ-14-11_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مژده حاجی محمد جعفر تهرانی

Department of Cellular and Molecular Biology, Faculty of Advanced Science and Technology, Tehran Medical Sciences, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

مهسا آل ابراهیم

Department of Nanotechnology, Faculty of Advanced Science and Technology, Tehran Medical Sciences, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

مجتبی فلاحتی

Department of Physiology, Faculty of Medicine, Tehran Medical Sciences, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

شهرام ضرابیان

Department of Cellular and Molecular Biology, Faculty of Advanced Science and Technology, Tehran Medical Sciences, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

چکیده

زمینه و هدف: با وجود کاربردهای فراوان نانوذرات اکسید نیکل در صنعت و زیست پزشکی، تاکنون مطالعات محدودی در مورد سمیت این نانوذرات در سیستم عصبی انجام شده است. در بسیاری از مطالعات نوروبیولوژیکی از سلول های نوروبلاستوم انسانی (SH-SY۵Y) که توانایی تبدیل شدن به نورون های بالغ انسانی را دارند، استفاده می شود. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات سمیت سلولی نانوذرات اکسید نیکل بر رده سلولی نوروبلاستوم انسانی (SH-SY۵Y) در شرایط In vitro انجام شد. روش بررسی: اثر غلظت های مختلف نانوذرات اکسید نیکل (۰، ۱، ۱۰، ۲۰، ۵۰ و ۱۰۰ میکروگرم بر میلی لیتر) بر رده سلول های SH-SY۵Y با استفاده از آزمون های زنده مانی سلول MTT و لاکتات دهیدروژناز (LDH: Lactate dehydrogenase) و نیز با ارزیابی فعالیت کاسپاز ۳ تعیین گردید. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS ۲۳ و آزمون t انجام شد. یافته ها: براساس نتایج آزمون MTT، میزان زنده مانی سلول های SH-SY۵Y پس از ۲۴ ساعت تیمار با نانوذرات اکسید نیکل در مقایسه با گروه کنترل به صورت وابسته به غلظت کاهش یافت؛ در حالی که افزایش معناداری در میزان آنزیم لاکتات دهیدروژناز در مقایسه با گروه کنترل مشاهده نشد. بر مبنای نتایج، فعالیت آنزیم کاسپاز ۳ به طور معناداری در یک الگوی وابسته به غلظت نانوذرات افزایش یافت. نتیجه گیری: نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان دادند که نانوذرات اکسید نیکل باعث بروز آسیب غشایی در سلول های SH-SY۵Y و ایجاد نکروز نمی گردند؛ بلکه این نانوذرات اثرات سمی خود را از طریق ایجاد آسیب در غشای میتوکندریایی، افزایش فعالیت کاسپاز ۳ و فعال شدن مسیر آپوپتوز القا می نمایند.

کلیدواژه ها

Apoptosis, Caspase ۳, Cytotoxicity, L-Lactate Dehydro-genase, Nanoparticles, Nickel monoxide, آپوپتوز, سمیت سلولی, کاسپاز ۳, لاکتات دهیدروژناز, نانوذرات اکسید نیکل, نانوذرات ها.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.