تعیین مولفه های شبکه اجتماعی اطلاعات سلامت بر اساس یک مطالعه به روش دلفی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره: 15، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_MUQ-15-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر محمدی مطلق

Department of Information Science, Faculty of Humanities, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

زهرا اباذری

Department of Information Science, Faculty of Humanities, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

فرشته سپهر

Department of Information Science, Faculty of Humanities, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

چکیده

زمینه و هدف: در سال های اخیر شبکه های اجتماعی، مورد توجه سازمان های فعال در حوزه سلامت بوده و فرصت های بسیاری برای مشاوره، آموزش و اشتراک اطلاعات فراهم کرده اند و نویدبخش افزایش کیفیت و ایمنی مراقبت سلامت و کاهش هزینه ها هستند، لذا بررسی ابعاد و الزامات آن ها بسیار ضروری می باشد. هدف این پژوهش شناخت مولفه های شبکه اجتماعی اطلاعات سلامت از دیدگاه خبرگان می­باشد. روش بررسی: این پژوهش پیمایشی تحلیلی و با استفاده از روش دلفی می­باشد. جامعه آماری شامل ۲۸ نفر از افراد خبره در حوزه فناوری اطلاعات سلامت در ایران بود. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای بود که روایی آن بر اساس نظر متخصصین تایید شد و پایایی آن طبق ضریب آلفا کرونباخ مقدار۹۶/۰ بدست آمد. برای تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS نسخه ۱۹ استفاده گردید. یافته ها: بر اساس نتایج این پژوهش شبکه اجتماعی اطلاعات سلامت دارای ۶ بعد بوده که هر یک از این ابعاد خود دارای چند مولفه (جمعا ۴۷مولفه) می باشند. این ابعاد عبارتند از: خدمات، هسته اصلی کاربران، الزامات، امنیت اطلاعاتی، ارزشیابی و نظارت و ویژگی های فنی. نتیجه گیری: ابعاد این شبکه بر اساس نظر جمعی خبرگان بدست آمده و چارچوبی برای ایجاد یک شبکه اجتماعی اطلاعات سلامت می باشد و استفاده از آن به برنامه­ ریزی و تصمیم­ گیری ها و ارائه خدمات سلامت پربازده کمک نموده و منجر به ارتقاء کیفی شاخص های سلامت می شود.

کلیدواژه ها

Social networking, Health Information Exchange, Health promotion, Information Dissemination., شبکه اجتماعی, تبادل اطلاعات سلامت, ارتقاء سلامت, انتشار اطلاعات.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.