اثر کنه کش جدید آسکینوسیل ( ۱۵% Kanemite® SC) در کنترل کنه قرمز اروپایی (Panonychus ulmi) در باغ های درختان سیب

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه گیاه پزشکی کاربردی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PLNTI-10-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 379
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبا اردشیر

بخش تحقیقات جانورشناسی کشاورزی. موسسه تحقیقات گیاهپزشکی.

غلامعلی اکبرزاده شوکت

استادیار، بخش تحقیقات حشره شناسی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران

داوود شیردل

استادیار، بخش تحقیقات حشره شناسی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران

چکیده

کنه قرمز اروپایی Panonychus ulmi (Koch) از آفات مهم در باغات از جمله درختان سیب در نقاط مختلف کشور است. اثر­بخشی کنه کش جدید آسکینوسیل (کنه مایت ® ۱۵% SC,) روی کنه قرمز اروپایی درختان سیب در سه استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و خراسان رضوی در سال ۱۳۹۵ آزمایش شد. آسکینوسیل با دو غلظت ۱ و ۲۵/۱ در هزار، با اسپیرودیکلوفن ۵/۰ در هزار و فنازاکوئین ۵/۰ در هزار و شاهد (آب پاشی) مقایسه شد. ارزیابی با شمارش تعداد کنه های زنده روی سطح برگ های میزبان به ترتیب در ۱ روز قبل از سم پاشی و ۳، ۷، ۱۴ و ۲۱ روز بعد از سم­پاشی انجام شد. درصد تلفات توسط فرمول هندرسون-تیلتون محاسبه و توسط نرم ا فزارSAS  تجزیه آماری شد. در آذربایجان غربی بین تیمار­ها در روز ۳ و ۷ اختلاف معنی دار بود و آسکینوسیل ۲۵/۱ در هزار و فنازاکوئین در روز ۳ بیشترین تاثیر را داشتند (%۹۷). در آذربایجان شرقی در روز ۳ همه کنه کش ها بالای ۷۳ درصد تاثیر را نشان دادند. در روز ۲۱ بعد از سم پاشی، اسپیرودیکلوفن و آسکینوسیل ۱ در هزار بیشترین تاثیر را در مقایسه به بقیه تیمار­ها داشتند (به ترتیب ۲۵/۷۵% و ۰۷/۶۵%). در خراسان رضوی همه تیمار­ها روز ۱۴ بالای ۹۳% تاثیر داشتند و اثر تیمار­های آسکینوسیل ۲۵/۱ در هزار، اسپیرودیکلوفن و فنازاکوئین در روز ۳ مشابه بود (%۱۰۰). نتایج نشان داد استفاده ازآسکینوسیل برای کنترل کنه قرمز اروپایی در باغات سیب با هر دو غلظت های ۱ و ۲۵/۱ در هزار موثر بوده و می­تواند جایگزین مناسبی برای کنه کش های قدیمی باشد.

کلیدواژه ها

آسکینوسیل, کنه قرمز اروپائی, سیب, کنترل شیمیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.