آسیب های اجتماعی کودکان بی هویت

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مطالعات روانشناسی و علوم تربیتی، دوره: 4، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_JRPE-4-21_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2241
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان مشایخی

کارشناس ارشد حقوق عمومی

مطهره سالاری ده شیخ

کارشناس ارشد برنامه ریزی و رفاه اجتماعی

چکیده

مسئله کودکان بی هویت که حاصل نکاح مردان مسلمان خارجی با زنان ایرانی است سال ها است که تبدیل به یک معضل اجتماعی شده است. این کودکان از حقوق اولیه خود محروم اند و ناخواسته مورد ظلم واقع می شوند. بی تردید زیست افراد بی هویت، ایجاد و برقراری امنیت اجتماعی را با دشواری هایی همراه می کند. همچنین با توجه به حق انسانی مبنی بر برخورداری همه افراد از هویت، ضرورت تصویب طرح اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی از اهمیت و اولویت بالایی برخوردار است. مساله اصلی از آنجا شروع می شود که اتباع بیگانه به صورت غیرمجاز به ایران وارد می شوند و برخی از آنان با زنان ایرانی ازدواج می کنند و صاحب فرزندانی می شوند. تعدادی از آنها به کشورهای خود باز می گردند و همسران ایرانی آنان باکودکان بی سرپرست، فاقد شناسنامه و هرگونه اوراق هویتی تنها می مانند که از آنها با عنوان «کودکان بی هویت» نام برده می شود. در واقع این اتفاق و فقدان مدارک هویتی مانند شناسنامه می تواند یکی از عمده ترین عوامل عدم پیشرفت اجتماعی این کودکان باشد. این موضوع باعث می شود تا این کودکان از حقوق بسیاری مانند تحصیل، مراقبت های پزشکی و بهداشتی و امکانات رفاهی، اقامت و ازدواج قانونی، تامین اجتماعی و. . . محروم شوند و در نهایت این مشکلات فرآیند هویت یابی و شناخت فرد از خود را در جامعه دچار مشکل می کند و امکان دارد این کودکان به طرف بزهکاری، جرایم و آسیب های اجتماعی سوق پیدا کنند که اثرات آن بر نظم عمومی و امنیت کشور غیر قابل انکار است.

کلیدواژه ها

آسیب اجتماعی، هویت، کودکان بی هویت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.