بررسی برخی صفات کیفیت گوشت و بیان نسبی برخی از ژن های مرتبط با رشد در سه سویه آرین، راس و کاب بر اساس جیره پایه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه بیوتکنولوژی کشاورزی، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JOAGK-14-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 116
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فائزه مهدی زاده

گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

زربخت انصاری پیرسرائی

دانشیار گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری

علیرضا جعفری صیادی

دانشور گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری

حمید دلدار

دانشیار گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

چکیده

هدف: از اهداف صنعت پرورش پرندگان گوشتی انتخاب حیوانات برای افزایش نرخ رشد و افزایش توده ماهیچه ای است در صورتی که کیفیت گوشت حفظ شود. پژوهش کنونی با هدف بررسی عملکرد و برخی از صفات کیفیت گوشت و بیان نسبی برخی از ژن های مرتبط با رشد (IGF-I، IGF-II، ۱βTGF، مایواستاتین) در سه سویه آرین، راس و کاب انجام شد. مواد و روش ها: برای انجام این پژوهش، ۱۵۰ قطعه جوجه های (نر و ماده) گوشتی سه سویه آرین، راس و کاب در شرایط پرورشی مشابه و یکسان (جوجه یک روزه از مادران همسن، تغذیه و مدیریت پرورش یکسان) انتخاب و پس از وزن کشی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار و پنج تکرار و ۱۰ مشاهده در هر تکرار دسته بندی و پرورش داده شدند. عملکرد، برخی از خصوصیات فیزیکی گوشت و بیان نسبی ژن های آن ها بررسی شد. نتایج: در کل دوره، بهترین ضریب تبدیل مربوط به سویه راس و بدترین آن مربوط به سویه کاب بود. بررسی بافت سینه نشان داد که سختی، به هم پیوستگی و قابلیت جویدن در سه سویه آرین، راس و کاب دارای اختلاف معنی دار بود. بیشترین سختی و قابلیت جویدن مربوط به سویه آرین و کاب و بیشترین به هم پیوستگی مربوط به سویه راس بود. چسبندگی، الاستیسیته و ویژگی صمغی بین سویه ها دارای اختلاف معنی داری نبود. بررسی بافت ران نشان داد که سختی، قابلیت جویدن و ویژگی صمغی دارای اختلاف معنی داری نبود ولی به هم پیوستگی، چسبندگی و الاستیسیته دارای اختلاف معنی دار بود. بیشترین به هم پیوستگی و الاستیسیته مربوط به سویه آرین و بیشترین چسبندگی مربوط به سویه راس بود. نتایج آزمون فشاری روی سینه و ران بین سه سویه نشان داد که تفاوت معنی داری در سختی و تغییر شکل در سختی سینه و ران نبود. بیان نسبی ژن های IGF-I، IGF-II و TGF-β۱ در سه سویه آرین، راس و کاب در بافت سینه دارای اختلاف معنی داری نبود. بیان نسبی ژن میوستاتین در بافت سینه سویه کاب بیشترین بود. بیان نسبی ژن IGF-I و IGF-II در بافت جگر نیز دارای اختلاف معنی داری نبود. نتیجه گیری: با توجه به مزیت های انفرادی هر کدام از سویه هادر برخی صفات، پژوهش های بیشتری با جیره های تخصصی برای هر سویه لازم است تا بتوان به طور قاطع در مورد برتری صفات آن ها اظهار نظر کرد.

کلیدواژه ها

آرین, بیان ژن, جوجه های گوشتی, راس, کاب, کیفیت گوشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.