مقایسه اثربخشی رفتاردرمانی شناختی متمرکز بر بهبود خواب با شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و آموزش شادکامی فوردایس بر سرمایه عاطفی زنان مبتلا به میگرن

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 26، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_FEYZ-26-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 361
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیدا الهام

Department of Psychology, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, I.R. Iran.

محسن گل پرور

Department of Psychology, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, I.R. Iran.

ایلناز سجادیان

Department of Psychology, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, I.R. Iran.

چکیده

سابقه و هدف: افزایش سرمایه عاطفی در زنان مبتلا به میگرن یکی از راهبردهای ارتقای سلامت روان شناختی در این بیماران است. بنابراین این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی رفتاردرمانی شناختی متمرکز بر بهبود خواب با شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و آموزش شادکامی فوردایس بر سرمایه عاطفی زنان مبتلا به میگرن انجام شد. مواد و روش ها: این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با پیگیری دوماهه با سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زنان مبتلا به میگرن مراجعه کننده به مراکز روانپزشکی شهر کرمان در سال ۱۳۹۹ بود که از بین آن ها، ۶۰ نفر به صورت دردسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه ۱۵ نفر) و تحت درمان رفتاردرمانی شناختی متمرکز بر بهبود خواب، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و آموزش شادکامی فوردایس قرار گرفتند. برای سنجش متغیر وابسته از پرسشنامه سرمایه عاطفی گل پرور استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و از طریق نرم افزارSPSS  ویرایش ۲۴ تحلیل شد. نتایج: نتایج نشان داد که بین اثربخشی رفتاردرمانی شناختی متمرکز بر بهبود خواب، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و آموزش شادکامی فوردایس بر افزایش سرمایه عاطفی تفاوت معناداری وجود ندارد (۱=P) و هر سه درمان در افزایش سرمایه عاطفی به یک اندازه اثربخش هستند (۰/۰۰۱=P). نتیجه گیری: براساس نتایج مطالعه حاضر، رفتاردرمانی شناختی متمرکز بر بهبود خواب، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و آموزش شادکامی می توانند در مراکز روانپزشکی برای افزایش سرمایه عاطفی زنان مبتلا به میگرن، استفاده شوند.

کلیدواژه ها

Cognitive behavioral therapy, Cognitive therapy, Happiness, Affective capital, Women, Migraine, رفتاردرمانی شناختی, شناخت درمانی, شادکامی, سرمایه عاطفی, زنان, میگرن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.