مطالعه بیوتایپینگ استافیلوکوکوس اورئوس در غذاهای بیمارستانی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه ابن سینا، دوره: 24، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SINA-24-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 266
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پدرام فرهادیان

Alborz Islamic Azad University, Karaj branch, Karaj, Iran

چکیده

زمینه و اهداف: استافیلوکوک اورئوس به عنوان یکی از مهمترین پاتوژن های قابل انتقال از مواد غذایی در سراسر جهان شناخته شده است. هدف از این تحقیق، بررسی نحوه شیوع بر اساس تعیین بیوتیپ باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس استخراج شده از غذاهای بیمارستانی است. روش بررسی: این مطالعه به روش توصیفی- مقطعی در کترینگ بیمارستانی درجنوب شهر تهران، در سه ماه تابستاه سال ۱۴۰۰ صورت پذیرفت. در هر مرتبه نمونه برداری بر اساس منوی پخت هفتگی، یک نمونه از برنج و یک نمونه از کباب کوبیده و دو نمونه کتلت ازغذای بیماران و کارکنان جهت بررسی، با حفظ شرایط استاندارد اخذ شد. یافته ها: در کل از ۴۱۱ نمونه غذایی ۲۴جدایه از ۱۲۷ نمونه کباب کوبیده مرغ (۸۹/۱۸%)، ۱۶ جدایه از۱۵۷ نمونه کتلت (۱۹/۱۰%)، آلوده بودند. در نمونه برنج هیچ آلودگی وجود نداشت. همچنین ارتباط معنی داری بین درجه­حرارت پخت غذا و درصد شیوع استافیلوک اورئوس وجود داشت. در مقایسه دو نمونه دارای آلودگی بیشترین میزان شیوع استافیلوکوک اورئوس مربوط به کباب کوبیده مرغ (با دمای پخت ۱۶۰ درجه سانتیگراد) و کمترین میزان مربوط به کتلت (با درجه ۱۸۰ سانتیگراد) بود.میزان شیوع استافیلوکوک اورئوس در سطوح آشپزخانه بیمارستان مورد نظر ۲۰% بود. بیوتیپ های شناسایی شده به ترتیب از بیشترین به کمترین شامل بیوتیپ گاوی ۱۵مورد (۵/۳۷%)، گوسفندی ۱۳مورد (۵/۳۲%)، طیور ۶ مورد (۱۵%)، انسانی ۴ مورد (۱۰%) و انسانی β٭ ۲ مورد (۵%) بودند. نتیجه گیری: طبخ و سرو و انتقال نادرست از غذاهای پخته شده یا فرآوری شده و عدم رعایت موارد بهداشتی، نقش مهمی در اشاعه باکتری های استافبلوکوک اورئوس دارند.  

کلیدواژه ها

Staphylococcus aureus, Hospital Food Service, Bacterial Biotyping, استافیلوکوکوس اورئوس, خدمات غذای بیمارستانی, بیوتایپینگ میکروبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.