کنترل پیچش لرزه ای در ساختمان های بتنی با استفاده از دیوارهای برشی تعمیرپذیر دارای حرکت گهواره ای

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی زلزله، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_BESE-9-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 249
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن رستمی

دانشجوی دکتری سازه، گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

فاطمه گرجی سینکی

دانش آموخته کارشناسی ارشد زلزله، گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

عبدالرضا سروقدمقدم

دانشیار، پژوهشکده مهندسی سازه، پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، تهران ، ایران

چکیده

بررسی رفتار سازه ها در زمین لرزه های گذشته نشان می دهد که پیچش حاصل از نامتقارنی یکی از دلایل آسیب پذیری های شدید بوده است. با توجه به مزیت های روش های نوین طراحی لرزه ای که در آنها از تجهیزات الحاقی استهلاک انرژی نظیر میراگرها به منظور کنترل پاسخ ها در زلزله استفاده می شود، می توان به کنترل پیچش لرزه ای در سازه اقدام نمود اما زلزله های اخیر نشان داده اند که ساختمان های بتنی تحت اثر زلزله دچار آسیب هایی می شوند که تعمیر آنها را بسیار دشوار و حتی غیرممکن می گرداند لذا در این پژوهش به معرفی سیستم نوینی پرداخته شده است که با استفاده از سازوکار حرکت گهواره ای در دیوارهای برشی سازه، آسیب را به فیوزهای سازه منتقل می کند و باعث می شود سازه بتنی در زلزله و بعد از آن ایمن باقی بماند و تعمیرپذیری بسیار ساده ای داشته باشد. جزئیات دقیق اتصالات، طراحی و تحلیل غیرخطی این سیستم در نرم افزارهای ABAQUS و SAP۲۰۰۰ انجام شده است. پیچش در سازه از نوع جرم متمرکز مدل سازی شده است و خروج از محوریت های ۵ و ۱۰ و ۲۰ درصدی در سازه بتنی اعمال شده است. نتایج نشان دهنده ی این است که استفاده از این سیستم نوین در مقایسه با سازه های بتنی فاقد آن به طرز موثری آسیب وارده به سازه را کاهش داده و سازه بتنی سالم باقی مانده است و با تغییر نیروی پس کشیدگی کابل های پس کشیده کنترل پیچش لرزه ای انجام شده است، همچنین سطوح عملکردی سازه نیز در ناحیه IO باقی مانده است.

کلیدواژه ها

ساختمان خسارت محدود, دیوار برشی دارای حرکت گهواره ای, نرم افزار ABAQUS, نرم افزار SAP۲۰۰۰

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.