اثر بخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش (ACT) در کاهش پریشانی روانشناختی دختران نوجوان آسیبدیده جنسی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی پژوهش های حرفه ای در روانشناسی و مشاوره با رویکرد ازنگاه معلم
  • کد COI اختصاصی: CFTP08_1950
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 312
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حبیب اله حسنی

کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه تبریز

چکیده

تجاوز نوعی از خشونت جنسی است که نه تنها بدن، بلکه روان فرد و جامعه را نیز دچار آسیب می نماید. با توجه به این موضوع شواهدی مبنی بر وجود دختران آسیب دیده جنسی وجود دارد که نیازمند مداخلات روانشناختی هستند. پژوهش حاضر با هدف کاربست درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش (ACT) در کاهش پریشانی روانشناختی دختران نوجوان آسیب دیده جنسی انجام گرفته است. به همین منظور از میان دختران نوجوان محصل شهر اصفهان که مورد سوء استفاده جنسی واقع شده بودند ۳ نفر را که مشارکت خود را در پژوهش حاضر با طرح تک آزمودنی اعلام داشتند انتخاب شدند. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از تست (DASS) استفاده گردید و پروتکل درمان افسردگی بر اساس (ACT) طی ۸ جلسه به مرحله اجراء گذارده شد و مولفه های پریشانی روانشناختی یعنی افسردگی، اضطراب و استرس در خط پایه هر دو هفته یکبار اندازه گیری شدند و داده ها به صورت ترسیم نمودار، تحلیل چشمی و درصد بهبودی مشخص گردیدند. یافته ها: در پایان این نتیجه به دست آمد که پروتکل درمان افسردگی بر اساس (ACT) طی ۸ جلسه درمانی باعث کاهش میزان افسردگی، اضطراب و استرس نمونه ها گردید. و درصد کلی بهبودی ۳ شرکت کننده برای افسردگی۸۸/۱۳، برای اضطراب ۸۶/۹۲ و برای استرس۶۵/۱۲تعیین گردید. بر اساس یافته ها به نظر می رسد درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش (ACT) می تواند در کاهش پریشانی روانشناختی دختران نوجوان آسیب دیده جنسی موثر باشد که البته پژوهش های کامل تر و وسیع تر با جامعه آماری بیشتری را در این زمینه می طلبد.

کلیدواژه ها

تجاوز جنسی، پریشانی روانشناختی، درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش (ACT)، انعطاف پذیری روان شناختی و دختران نوجوان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.