راهبردها و اصول تجویزی تدریس اثربخش

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی پژوهش های حرفه ای در روانشناسی و مشاوره با رویکرد ازنگاه معلم
  • کد COI اختصاصی: CFTP08_1395
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 179
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن بیات

دکتری تخصصی تکنولوژی آموزشی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

در طول بیش از شش دهه اخیر، نظریه ها و الگوهای آموزشی مختلفی در ادبیات آموزشی ارائه شده است. محقق با استفاده از روش تحلیل محتوا یکیفی تشکیل استقرایی طبقه بندی، چهار راهبرد تجویزی و مجموعه ای خرده اصول که می بایست در طراحی تدریس اثربخش مورد نظر قرار گیرد راشناسایی و طبقه بندی کرده است. نظریه های آموزشی مختلفی همچون اصول اولیه آموزشی دیوید مریل، محیط های یادگیری جاناسن، الگوی هفتمرحله ای لشین، پولاک و رایگلوث، نظریه نمایش اجزاء مریل، رویکردهای چندگانه به فهمیدن گاردنر و نرم افزار یادگیری استار جهت استخراج اینراهبردها و اصول تجویزی مورد بررسی قرار گرفته است. اگرچه در همه این نظریه ها، چهار راهبرد یاد شده و اصول آن با رویکردهای یادگیری متفاوتو واژگان متفاوتی بیان شده است، اما همگی آنها دربرگیرنده راهبردها و اصول آموزشی یکسانی هستند. این مقاله گزارشی از این راهبردها و اصول تدریساثربخش استنتاج شده است. چهار راهبرد تجویزی تدریس شناسایی و طبقه بندی شده شامل: الف. تدریس اثربخش باید در برگیرنده تعاملاتی برای ارائهو نمای ش تجارب و فعالیت های آموزشی باشد. ب.تدریس اثربخش باید دربرگیرنده تعاملاتی برای تمرین یادگیری دانش ها و مهارت ها توسط شاگردانباشد. ج. تدریس اثربخش باید دربرگیرنده تعاملاتی جهت ارائه بازخورد و مربیگری باشد. د.تدریس اثربخش باید دربرگیرنده تعاملاتی جهت سنجش وارزیابی میزان اکتساب و انتقال دانش و مهارت های آموخته شده باشد. راهبردها و اصول تجویزی تدریس شناسایی شده می تواند به عنوان چهارچوبیبرای طراحی تعاملات آموزشی در تدریس کلاسی و همچنین ملاکی برای ارزشیابی میزان اثربخشی و کارآمدی آنها مورد استفاده معلمان و دستاندرکاران تعلیم و تربیت قرار گیرد.

کلیدواژه ها

راهبردهای تجویزی تدریس اثربخش، اصول تجویزی تدریس اثربخش، اصول ارائه، اصول تمرین، اصول بازخورد، اصولارزیابی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.