بررسی فقهی حقوقی تاثیر جنسیت در حکم به مجازات قتل در زنای به عنف

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات فقهی حقوقی زن و خانواده، دوره: 5، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_ZAN-5-9_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد خسروی

دانشجوی دکتری مطالعات زنان، دانشگاه ادیان و مذاهب، قم، ایران

جواد حبیبی تبار

دانشیار گروه فقه و حقوق قضایی، جامعه المصطفی العالمیه، قم، ایران

اعظم خوش صورت

استادیار گروه مظالعات زن و خانواده، دانشگاه ادیان و مذاهب، قم، ایران

چکیده

آنچه در مجازات جرائم اعم از حدی و غیر حدی تحقق پیدا می کند ناظر به جنسیت نیست و جنس جرم بدون لحاظ جنسیت مجرم قابلیت طرح دارد لکن پس از تامل در متون فقهی و حقوق موضوعه ایران در مجازات حدی قتل تفاوت هایی جنسیتی در میزان مجازات ونیز نحوه اعمال آن به چشم می خورد که محل تامل و تحلیل این نوشتار است. از منظر فقه و حقوق، قاعده کلی بر این پایه استوار است که جنسیت زنان تاثیری در ادله اثبات و مسئولیت کیفری آنان نداشته و ذاتا سبب تخفیف یا تشدید این نوع مسئولیت در باب قانون گذاری و مجازات نمی شود بنابراین زنان همانند مردان در مجازات کیفری یکسان می باشند؛ اما در موضوع مجازات و کیفرهایی از قبیل قتل، جنسیت می تواند تاثیر گذار باشد. قانون گذار با در نظر گرفتن جنسیت زن و یا مرد در جرم مشخص و یا مشترک میزان و کمیت مجازات را در زمان تصویب، تعیین کرده که نسبت به جنسی شدیدتر و بیشتر نسبت به دیگری خفیف تر و کمتر باشد. در این نوشتار تاثیر جنسیت زنان در مجازات قتل مورد بررسی قرارگرفته و به تفکیک به موارد تخفیف و تفاوت مقررات و مجازات مردان و زنان پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

جنسیت, حدود, فقه, حقوق موضوعه, قتل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.