سنگ نگاری، زمین شیمی و سنگ زایی سنگ های گرانیتوئیدی درآلو، جنوب کرمان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 30، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-30-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 355
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد پارسایی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

سارا درگاهی

دانشگاه شهید باهنر کرمان

محسن آروین

دانشگاه شهید باهنر کرمان

علیرضا شاکر

مجتمع آموزش عالی زرند

نیما نظافتی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

چکیده

گستره کانسار درآلو از نظر ساختاری در پهنه ایران مرکزی و کمان ماگمایی ارومیه دختر و در جنوب استان کرمان واقع است. در این منطقه، روانه­های آندزیتی و سنگ­های آذرآواری ائوسن در معرض توده­های نفوذی نیمه عمیق الیگومیوسن قرار گرفته­اند. اغلب نمونه­های نفوذی از نوع گرانودیوریت پورفیری تا مونزوگرانیت پورفیری با زمینه ریزدانه­ای هستند و دگرسانی شدید از نوع فیلیک نشان می­دهند. براساس شواهد کانی­شناسی و زمین شیمیایی، سنگ­های گرانیتوئیدی درآلو در سری آهکی قلیایی جای می­­گیرند و دارای طبیعت متاآلومین تا کمی پرآلومین و از نوع I هستند. در بیشتر نمونه­ها، ناهنجاری منفی آشکاری از  Nb-Ti دیده می­شود که این امر با جدایش فازهای تیتانیوم­دار چون تیتانیت و تیتانومگنتیت توجیه می شود. همچنین غنی­شدگی آشکار در عناصر سنگ دوست درشت یون (چون K، Rb، Ba و Cs) و عناصر خاکی نادر سبک نسبت به عناصر با شدت میدان بالا (چون، Nb، Ti و Zr) و عناصر خاکی نادر سنگین، از ویژگی­های زمین شیمیایی ماگماهای تولید شده در محیط­های فرورانش هستند. بنابراین چنین برداشت می­شود که سنگ­های گرانیتی درآلو باید در یک محیط کرانه فعال قاره­ای، به علت فرورانش پوسته اقیانوسی نئوتتیس به زیر ایران مرکزی در زمان ترشیری به وجود آمده باشند.     

کلیدواژه ها

Granitic rocks, I-type, subduction, Urumieh–Dokhtar magmatic arc, Kerman, سنگ های گرانیتی؛ نوع I؛ فرورانش؛ کمان ماگمایی ارومیه – دختر؛ کرمان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.