ارزیابی ژنتیکی صفات تولیدمثلی در گاوهای هلشتاین مجتمع شیر و گوشت مهدشت استان مازندران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک، دوره: 35، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_VTJ-35-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 93
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد زمان دسترنج

گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

محسن قلی زاده

گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

حسن حافظیان

گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

چکیده

هدف از این تحقیق برآورد همبستگی های ژنتیکی و مولفه های واریانس-کوواریانس صفات تولیدمثلی در گاوهای هلشتاین استان مازندران بود. بدین منظور رکورد های مربوط به سن اولین زایش(AFC)، فاصله بین دو زایش (CI)، طول دوره خشکی (DP)، تعداد روزهای باز (OD) و تعداد روزهای بین زایش و اولین تلقیح (DFS) مربوط به ۵۸۰۱ راس گاو هلشتاین از گله تجاری مهدشت مازندران طی سال های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۶ جمع آوری شد. ویرایش داده های شجره با استفاده از نرم افزار CFC انجام شد، مولفه های واریانس-کوواریانس و پارامترهای ژنتیکی صفات تولید مثلی در قالب مدل دام تک متغیره و روش حداکثر درستنمایی محدود شده با استفاده از نرم افزار wombat برآورد شدند. وراثت پذیری صفات تولید مثلی در این تحقیق ۱۸/۰، ۱۷/۰، ۱۶/۰، ۰۸/۰ و ۱۲/۰ به ترتیب برای DP ،DFS ،OD ،CI، AFC محاسبه شدند. همبستگی فنوتیپی ژنوتیپی بین همه صفات تولیدمثلی مثبت گزارش شد. همبستگی ژنتیکی بین صفات تولیدمثلی از ۶۲/۰ (فاصله زایمان تا اولین تلقیح- طول دوره خشکی) تا ۹۴/۰ (روزهای باز- فاصله زایش) متغیر بود. توارث پذیری پایین این صفات نشان می دهد انتخاب فنوتیپی منجر به پاسخ به انتخاب مطلوب نخواهد شد و برای ارزیابی ژنتیکی حیوانات استفاده از ارزش های اصلاحی و ارزیابی ژنتیکی شجره ای توصیه می شود. 

کلیدواژه ها

مولفه واریانس, سن زایش, توارث پذیری, همستگی ژنتیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.