اولین گزارش آلودگی تک یاخته های خونی: هموپروتئوس و لکوسیتوزون در شاه بوف اوراسیایی (Bubo bubo) منطقه کلیبر، استان آذربایجان شرقی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک، دوره: 35، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_VTJ-35-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شاهرخ شیرازی

گروه انگل شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.

مسلم صفری

گروه انگل شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز – ایران.

فرهاد بهادری

دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز - ایران.

طیبه السادات مصطفائی

گروه انگل شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه – ایران.

چکیده

شاه بوف یکی از بزرگترین جغدهای موجود در کشور است که ساکن اکثر مناطق کوهستانی و جنگلی ایران می باشد. به منظور شناسایی انگل های خونی پرندگان وحشی بومی استان آذربایجان شرقی، از یک قطعه شاه بوف اوراسیایی (Bubo bubo) به ظاهر سالم که به صورت موقت در سازمان محیط زیست استان آذربایجان شرقی نگهداری می گردید، نمونه خون، از ورید بال (بازویی) اخذ شد. چندین گسترش خونی از نمونه خون تهیه شد و به آزمایشگاه انگل شناسی انتقال داده شد. گسترش های خونی با گیمسا ۵ درصد، رنگ آمیزی شدند و سپس زیر میکروسکوپ نوری با بزرگنمایی ۱۰۰۰x مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بررسی، آلودگی همزمان به تک یاخته های هموپروتئوس و لکوسیتوزون را در گلبول های قرمز پرنده مورد مطالعه، نشان داد. بررسی انگل های خونی در پرندگان وحشی علی الخصوص شاه بوف اوراسیایی با توجه به در معرض خطر بودن جمعیت این پرنده و از طرفی بیماری زایی بالقوه این انگل ها و همچنین اندک بودن اطلاعات موجود در ایران در این خصوص، حائز اهمیت فراوان است. این نخستین گزارش از آلودگی همزمان انگل های هموپروتئوس و لکوسیتوزون در شاه بوف اوراسیایی در منطقه شمال غرب ایران است.

کلیدواژه ها

هموپروتئوس, لکوسیتوزون, آلودگی, شاه بوف

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.