بررسی فنوتیپی و ژنوتیپی جدایه های اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال نمونه های طیور صنعتی ایران، ارسالی به موسسه رازی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک، دوره: 35، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_VTJ-35-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 164
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحیم قدیمی پور

بخش تحقیق و توسعه، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مرند، ایران

ناصر قدسیان

بخش کنترل کیفی، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

وحید کریمی

گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

منصور بنانی

بخش تحقیق و تشخیص بیماری های طیور، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

مطالعه حاضر با هدف بررسی فنوتیپی و ژنوتیپی جدایه های اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال (ORT) نمونه های حاصل از ماکیان صنعتی مناطق مختلف ایران با بکارگیری روش باکتریایی مرسوم و نیز آزمون واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) طراحی گردید. به همین منظور، ۲۵ نمونه باکتری از بانک میکروبی بخش تحقیق و تشخیص بیماری های طیور موسسه رازی انتخاب شدند. این نمونه ها با کشت در محیط های رایج باکتریایی و نیز استفاده از آزمایش های بیوشیمیایی به عنوان جدایه های ORT تعیین هویت فنوتیپی شده و در استفاده از آزمون PCR نیز باند اختصاصی ۷۸۴ جفت بازی (bp) را نشان داده و تایید مولکولی شدند. بر اساس نتایج آزمایش تعیین الگوی هماگلوتیناسیون جدایه ها به روش آزمون هماگلوتیناسیون سریع (RHAT)، از ۱۶ جدایه تحت بررسی، چهار جدایه (۰۰/۲۵ %) با خون رت، یک جدایه (۲۵/۶ %) با خون همستر، یک جدایه (۲۵/۶ %) با خون خوکچه و یک جدایه (۲۵/۶ %) نیز با خون انسان آگلوتیناسیون ایجاد نمودند، ولی هیچ یک از آن ها قادر به هماگلوتینه کردن گلبول های قرمز موش، خرگوش، گوسفند، بز و مرغ نبودند. بر طبق داده های انگشت نگاری مولکولی جدایه ها با تکنیک تکثیر مناطق بین ژنی تکراری حفاظت شده انتروباکتریایی (ERIC-PCR)، همه جدایه ها (۱۰۰ %)، بدون تاثیرپذیری از نوع و نژاد پرنده و نیز سال و منطقه جداسازی، حاوی ۱۹ باند ۱۲۰ تا ۲۵۰۰ جفت بازی بوده و در یک الگوی ژنتیکی (A) قرار گرفتند. بر اساس یافته های این مطالعه، تمام جدایه های ORT ماکیان صنعتی مناطق مختلف ایران از نظر پروفایل مولکولی بسیار شبیه به هم بوده، به ژنوتیپ واحدی وابستگی داشته و مشابهت بالایی با ژنوتیپ A مورد اشاره در تحقیقات سایر دانشمندان دارند. 

کلیدواژه ها

اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال, ماکیان صنعتی, هماگلوتیناسیون, ERIC-PCR, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.