طراحی الگوی جامع نشاط کارکنان سازمان بر اساس آموزه های اسلامی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی تحول گرایی در مدیریت
  • کد COI اختصاصی: MANCONF01_100
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 148
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد کاوسی

کارشناسی ارشد مدیریت دولتی، گرایش رفتار سازمانی، دانشگاه اردکان، یزد، ایران

محمد شاکر اردکانی

استادیار مدیریت، مدیریت دولتی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه اردکان، ایران.

چکیده

موضوع شادی و نشاط سازمانی از جمله موضوعاتی است که در سال های اخیر توجه اندیشمندان بسیاری را به خود جلب کرده است و تلاش هایی در راستای مشخص کردن عوامل به وجود آورنده آن و پیامدهایش انجام شده است. پیشرفت های انسانی، هوشمندی منابع انسانی امروزی، فشارهای روانی همه جانبه و طولانی بودن ساعات کاری موجب می شود که سازمانها ناگزیر به تغییراتی در خود باشند. توجه به عواطف انسانی در سازمان ها را نمی توان لطفی از جانب سازمان برای سرمایه انسانی اش به حساب آورد زیرا این نیازی دو جانبه است؛ از سویی افراد در سازمانها به توجه بیشتر و محیط بانشاط تری نیاز دارند و از سوی دیگر سازمان نیز به چنین منابع انسانی برای دستیابی به اهدافش نیازمند است. با رصد محیط رقابتی و پرتنش امروزی بحث ارتقا روحیه افراد در سازمان مجالی برای مطرح شدن یافته و دانشمندان غربی برای ارائه الگوها و مدل هایی در این زمینه پیشقدم شده اند؛ اما همانند اکثر مسائل مدیریتی هر مدلی بایستی با توجه به بستر فرهنگی مناسب خود پیاده سازی شود؛ فلذا برای تبیین مدلی برای نشاط سازمانی در یک سازمان ایرانی نیز بایستی به فرهنگ غالب این کشور که از آموزه های اسلام نشات می گیرد استفاده کرد. این پژوهش با هدف طراحی مدلی برای ویژگی های منابع انسانی بانشاط با رویکرد اسلامی طراحی شده است. در این پژوهش رویکرد بنیادی بوده و روش آن به صورت آمیخته اکتشافی و کیفی است. روش تحلیل محتوای کیفی و بررسی آیات و تفاسیر آیات از سه تفسیر جامع، المیزان، نمونه و نور و همچنین بررسی روایات و احادیث شیعی در کتب اربعه و کتبی که به فارسی ترجمه شده اند، مدل منابع انسانی بانشاط با رویکرد اسلامی به دست آمده که متشکل از ۶ گروه در ۲ بعد فردی و گروهی است. برا اساس مفاهیم استخراج شده عوامل موثر بر نشاط کارکنان شامل عوامل مادیف روحی معنوی، روانی عاطفی، محیطی، رفتاری و ظاهری می باشد. در پایان بر اساس نتایج حاصل از مدل، پیشنهادهای اجرایی و پژوهشی نیز به محققین و مسئولان ارائه شده که میتواند نقاط شروع موثری برای بررسی بیشتر این موضوع باشد.

کلیدواژه ها

نشاط، نشاط سازمانی، نشاط سازمانی اسلامی، آموزه های اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.